U Čitluku se nije na vrijeme reagiralo

Situacija u HNŽ otima se kontroli

10.04.2020.
u 14:30

Na području Hercegovačko-neretvanske županije do danas su zabilježena 174 slučaja koronavirusa, od kojih u Čitluku 66, Mostaru 55, Konjicu 28, Čapljini 15 i u Jablanici deset.

To je danas potvrdio dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNKŽ i član Kriznog stožera. Istaknuo je da je najsloženija situacija u Čitluku, priznavši da se nije na vrijeme reagiralo.

- Što se tiče Čapljine, prvozaraženi je bio iz velike obitelji, gdje je bilo mnogo kontakata i gdje se nisu pridržavali mjera, ali su svi slučajevi pod nadzorom, rekao je dr. Avdić.

Naveo je da je situacija u Mostaru u dobrom stanju te da se radi o pojedinačnim slučajevima.

- Moramo povesti više računa o ulasku virusa u bolnicu. Oni su pod najvećim pritiskom, jer u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar dolaze ljudi iz tri županije. U Konjicu situacija s koronavirusom miruje, kazao je dr. Avdić. 

Prema njegovim riječima, od ukupnog broja pozitivnih 42 posto su muškarci, a žene 58 posto. Kada su u pitanju umrli, 67 posto su muškarci, a 33 posto žene. Prosječna dob umrlih je 76 godina, a pozitivnih 46 godina, što je veoma mlada populacija.

Dr. Avdić je kazao da je u “Covid bolnici” u Mostaru 29 hospitaliziranih, od kojih je šest na respiratoru i 11 na podršci kiseonikom.

Iako su pravni stručnjaci ocijenili da je naredba o zabrani kretanja u HNŽ neustavna, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Eugen Ćubela ustvrdio je kako su mjere ograničenja kretanja između općina HNŽ donesene na preporuku struke i da su zakonski utemeljene. 

- Na donošenje odluke o ograničavanju kretanja odlučili smo se iz razloga što se situacija otima kontroli. Da bi to na vrijeme suzbili i slušajući glas struke u Županijskom stožeru odluku smo donijeli jednoglasno, kazao je Ćubela.

Glasnogovornik Vlade HNŽ i Kriznog stožera Pero Pavlović rekao je da je upućen apel Federalnom stožeru da prepozna što se dešava u HNŽ i donese odluku o ograničavanju kretanja na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

- Nije ova naredba donesena iz hira, već na osnovu preporuka struke. Učinite to na području cijele Federacije, tako ćemo zaustaviti širenje virusa, poručio je Pavlović. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?