pripazite

Šest znakova da ste pod ogromnim stresom

stres
26.01.2017.
u 21:17

Stres je nažalost vrlo česta bolest današnjice, a osobe koje su mu izložene stalno su zabrinute, opterećene i osjećaju se kao da su bolesne. 

Stres pogoršava naše tjelesno i mentalno zdravlje, što je neizbježna reakcija našeg organizma na stresne situacije. Iako većina ljudi jasno može razlučiti kada je pod povišenim stresom, neki pak negiraju to stanje, piše Tportal.hr.  

Stručnjaci ističu kako postoje dvije kategorije stresa: akutni i kronični. Kronični stres vrlo je opasan jer se naš organizam ne može nositi s prevelikim pritiscima dugo vrijeme, što dovodi do oslobađanja hormona stresa, uključujući i kortizol. 

Ovi hormoni uzrokuju gomilanje prekomjernih kilograma i mogu uzrokovati bolesti srca, visok kolesterol, dijabetes, depresiju i druge smrtonosne bolesti. Danas čak oko 77 posto Amerikanaca za sebe kaže kako osjećaju fizičke simptome uzrokovane stresom.

Šest znakova stresa

1. Glavobolja
Mnoge su glavobolje uzrokovane stiskanjem čeljusti, napetošću koju osjećamo u vratu, ramenima, leđima, ili ako nesvjesno u snu škrgućemo zubima. Sav stres koji osjećamo na poslu koncentrira se oko vrata i ramena što uzrokuje glavobolju.

2. Bolovi u leđima
Ponekad je teško ustvrditi razliku između bolova u leđima uzrokovanih stresom i bolova nakon treninga. Živčani sustav našeg tijela aktivira svoj odgovor, a to su bolovi u leđima. Krv poslana u glavne grupe mišića povećava napetost mišića. Stoga ako se ne razgibate, nećete se riješiti neugodnog osjećaja bolova u leđima. 

3. Akne
Mislite li da su akne samo posljedica nezdrave prehrane prošloga vikenda? Lako moguće, ali burna reakcija lica može biti i rezultat silnog stresa kojem ste izloženi. Kortizol koji je zadužen za stres krivac je za nepoželjne akne. 

4. Stalno ste bolesni
Ako vas često muče prehlade ili viroze, razlog za to je loša prehrana ili stres. Naime, stres slabi imunološki sustav i povećava količinu hormona kortizola što slabi aktivnosti naših tjelesnih funkcija. Dugotrajna izloženost stresu vrlo je štetna po zdravlje, pokazale su mnoge studije. 

5. Iritacija kože
Zvuči čudo, ali kad ste pod stresom, podsvjesno možete ogrepsti ruku ili čak dijelove lica. Kada je nivo stresa veći nego što je to uobičajeno, to može izazvati probleme s kožom, poput jakog svraba, ali i osipa.

6. Znojite se
Reakcija na stres je znojenje, a neki znanstvenici kažu da je razlog tog znojenja prilično odbojan. Radi se zapravo o evolucijskoj ulozi kojom se šalju signali upozorenja ljudima oko nas. Znoj prilikom vježbanja i znoj od stresa nastaju sasvim drukčije. Naime, znoj uzrokovan stresom luči apokrina žlijezda koja aktivira adrenalin kad smo u nekoj opasnoj situaciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije