Novo istraživanje Direkcije za europske integracije BiH pokazalo

Šest od deset građana glasalo bi za ulazak BiH u Europsku uniju

19.06.2018.
u 11:00

Na referendumu o članstvu 56,52% bh. građana glasovalo za ulazak u EU. Podrška građana (30,3%) je niža u RS-u nego u FBiH (70,6%) i Distriktu Brčko (75,5%)

Šest od deset građana glasovalo bi za ulazak BiH u EU. Podrška građana (30,3%) je niža u Republici Srpskoj nego u Federaciji BiH (70,6%) i Distriktu Brčko BiH (75,5%), piše Večernji list BiH.

U odnosu na prethodne dvije godine smanjen je postotak građana koji bi dali glas za ulazak BiH u EU, a porastao je postotak onih koji ne znaju ili ne žele reći kako bi glasovali, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja “Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integracija” koje je provela Direkcija za europske integracije BiH. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1200 punoljetnih građana BiH, računalno posredovanom telefonskom metodom (CATI). Rezultati nedavno završenog istraživanja pokazuju kako bi 56,52% građana BiH na referendumu o članstvu glasovalo za ulazak BiH u EU.

Različita mišljenja

Kako se navodi, građani iz svih dijelova BiH iz istih razloga podržavaju i ne podržavaju ulazak BiH u EU. Najčešći razlog za podršku je stav da će rezultat biti unapređenje infrastrukture (34,8%), zatim sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala, poštivanje zakona i propisa. Strah od povećanja troškova života i poreza najčešći je razlog za protivljenje članstvu u EU. Najveći dio građana smatra da BiH trenutačno pregovara o članstvu u EU. Slijede oni koji tvrde da je BiH podnijela zahtjev za članstvo. U oba slučaja to su češće građani iz FBiH. Građani najčešće smatraju kako će EU učvrstiti unutarnje odnose i nastaviti s proširenjem. Slijede oni koji smatraju da će EU doživjeti svojevrsnu blokovsku podjelu. EU je najveći donator sredstava BiH, mišljenja je najveći broj ispitanika. To mišljenje zastupljenije je u FBiH i Distriktu Brčko nego u RS-u čiji građani više misle kako je to Rusija. Najčešće tvrdnje o ulasku BiH u EU su za 15 godina. Smanjio se postotak onih koji smatraju da europski put BiH ima alternativu. Ali uz porast onih koji ističu da alternativa ne postoji, u porastu je i broj građana koji ne znaju ili ne žele odgovoriti na to pitanje. Iako najveći dio građana smatra da bi od ulaska BiH u EU najveću korist imali mladi, to mišljenje je zastupljenije u FBiH nego u RS-u. U RS-u je zastupljenije mišljenje kako će od navedenog profitirati političari te da ni jedan dio društva neće imati posebnu korist od članstva BiH u EU.

Prepreke i prednosti

Politizacija procesa integriranja je, prema stavovima 36,2% ispitanika, najveća prepreka integraciji BiH u EU. U FBiH češće nego u RS-u građani misle kako je prepreka integraciji nespremnost na promjene (26,6%), a u RS-u da je to trenutačno stanje u EU (16,6%). Teme u vezi s procesom europskih integracija u medijima koje najviše zanimaju građane BiH su utjecaj procesa EU integracija na svakodnevni život građana (što je prisutnije u FBiH nego u RS-u) i prednosti integracije u EU. Dominantan izvor informacija o EU integracijama je televizija (63% ispitanika), a u porastu je korištenje interneta u te svrhe. Uz njih se, kao drugi dopunski medij, najčešće koristi radio. Informaciju DEI-ja o istraživanju jučer je usvojilo i Vijeće ministara BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?