Banja Luka

Senat RS: Vratiti se ustavnoj strukturi koja je uspostavila današnju BiH

10.11.2019.
u 16:49

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas kako je na sjednici entitetskog Senata zaključeno da institucije RS, na sve načine, koristeći sva raspoloživa politička i pravna sredstva, trebaju spriječiti bilo kakvu daljnju neustavnu transformaciju BiH.

Bit će izrađena, kazala je, i određena analiza da se vidi na koji način se mogu stvari u okviru BiH “vratiti onom što su ustavna struktura kakva je uspostavila današnju BiH, a ne kakva dolazi iz eventualnih imaginacija ili raznih tumačenja".

Senatori su razmatrali materijal za sutrašnju posebnu sjednicu, a Cvijanović je na konfrenciji za novinare danas u Banjoj Luci rekla dkako Senat predlaže da entitetske institucije, prvenstveno Narodna skupština, Vlada, Ustavni sud, Akademija nauka i umjetnosti i sve organizacije od javnog interesa, aktivno se uključe u proces analize ustavne strukture BiH i efekata neustavne transformacije prenesenih nadležnosti”.

Naglasila je da Senat poziva političare iz RS da po strateškim pitanjima za taj bh.entitet iskažu jedinstvo, pa i na sutrašnjoj sjednici entitetskog parlamenta, zakaznoj na zahtjev vladajuće većine u tom bh.entitetu, a razmatrat će se Informacija o neustavnoj transformaciji daytonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS.

Bit će, najavila, usvojeni i zaključci na sutrašnjoj sjednici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?