Prioritet EU

Sattler o izborima u Mostaru: EU će nadgledati proces na svim biračkim mjestima

16.10.2020.
u 16:41

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler poručio je danas da će EU pažljivo pratiti izborni proces u BiH, a pogotovo u Mostaru, te biti nazočna na svakom glasačkom mjestu.

Sattler je uoči javne debate "Izbori i sudjelovanje građana u demokratskim procesima", koja se danas održava u Mostaru, podsjetio da je pitanje održavanja izbora u ovom gradu prvi od 14 ključnih prioriteta Europske komisije o spremnosti BiH da dobije status kandidata u EU.

Izbori za gradsko vijeće Mostara održat će se nakon 12 godina po novim pravilima u skladu sa izmjenama izbornog zakona koje je početkom srpnja usvojio Parlament BiH na temelju međustranačkog dogovora SDA i HDZ-a BiH.

Na listama je 355 imena od kojih će građani na lokalnim izborima 20. prosinca ove godine izabrati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste, a onda će novoizabrano Gradsko vijeće odlučivati ko će preuzeti gradonačelničku poziciju Ljube Bešlića.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 5. studenog 2008., a Gradsko vijeće je raspušteno krajem 2012. godine na zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, a nakon što je SIP potvrdio da je 4. studenog 2012. godine istekao mandat 35 mostarskih vijećnika.

Dvije godine kasnije ustavni sud BiH stavio je izvan snage izborna pravila za taj grad, a vladajuće stranke SDA i HDZ nisu uspijevale naći dogovor kako bi se izbori održali.

Nakon deset godina je Europski sud za ljudska prava u Strazburu, po tužbi Mostarke Irme Baralije naložio BiH da do 29. srpnja 2020. godine izmijeni zakonodavstvo kako bi se omogućilo održavanje demokratskih izbora u ovom gradu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?