Naslovnica Vijesti

Šarović: Pooštravanje mjera suzit će prostor prevarantima

13. ožujka 2018. u 17:02 0 komentara 30 prikaza

 Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, nakon što je izdao nalog nadležnim institucijama da uvjeti za izvoz voća i povrća za Rusku Federaciju budu pooštreni, kazao je da očekuje da bi pregovori s Ruskom Federacijom mogli uslijediti uskoro.

Rekao je kako će pooštravanje mjera omogućiti jasniju i kvalitetniju kontrolu i suziti prostor prevarantima, a pomoći državi i proizvođačima.

- Radi se o dva dokumenta, jedan je certifikat o bh. porijeklu, a drugi fitosanitarni certifikat. Vodio sam računa da ne prekoračim svoja ovlaštenja i na ovoj aktivnosti ću da istrajem da bi tisućama obitelji omogućio da jednog dana, nadam se što prije, mogu da izvoze voće i povrće u Rusku Federaciju - kazao je Šarović novinarima danas u Sarajevu.

Rekao je da rok za to zavisi od ruske strane, ali da su bilateralni pregovori zatraženi.

- Sankcionirali smo neke kompanije za koje se sumnja da su prekšile pravila trgovanja sa Ruskom Federacijom tako da smatramo da imamo uvjete za pregovore - istakao je Šarović.

Naveo je da svako tko želi da izvozi u Rusku Federaciju treba da se identificira da li je proizvođač ili izvoznik, ako je izvoznik da prijavi proizvođača.

- Proizvođač treba da dokaže kolike ima zasade s voćem ili povrćem, i koliko je prinos te da dokaže da je to njegovo - rekao je Šarović.

U vezi s certifikatom o bh. porijeklu dodao je da proizvođač kod svake isporuke treba da dostavi karticu u kojoj se vidi stanje zaliha.

Osim toga, istakao je da mjere podrazumijevaju da inspektor bude prisutan kod davanja certifikata i utovara proizvoda za Rusku Federaciju, a ne kao što je do sada bio slučaj da se izdaje certifikat na osnovu izjave.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.