DUGUJU 700 MILIONA DOLARA

Rusija će prekinuti isporuku plina Moldaviji ukoliko prije prvog decembra ne plati dug

plin
23.10.2021.
u 20:22

Nakon neuspjelih pokušaja oko obnove dugoročnih ugovora o isporuci plina iz Rusije u Moldaviju koja pati od nestašica, Gazprom je najavio kako bi isporuke mogle biti obustavljene sljedećeg mjeseca ako ne otplate dug koji iznosi nešto više od 700 milijuna dolara.

Tvrtka kaže da je vlada Moldavije uzrokovala krizu u opskrbi plinom u kojoj se zemlja sada nalazi, te da je ukupni dug Moldavije trenutno 709 milijuna dolara.

Međutim, Gazprom je inzistirao da situacija nema nikakve veze s politikom, jer tvrtka ne može sebi priuštiti da posluje s gubitkom.

Moldavija je u petak proglasila vanredno stanje zbog nestašice prirodnog gasa. Kriza se razvila usred rekordno visokih cijena, a nakon što je ugovor s ruskim Gazpromom koji datira iz 2008. istekao u rujnu.

Isporuke su nastavljene kao privremena mjera tijekom cijelog listopada, ali se strane nisu uspjele dogovoriti o uvjetima za obnovu.

Ranije u subotu, potpredsjednik vlade Moldavije Andrei Spinu, koji je predvodio izaslanstvo svoje zemlje u Moskvi, izvijestio je o nedostatku napretka u pregovorima o opskrbi plinom. Ruska strana je tražila "financijske i nefinancijske uvjete, uključujući izmirenje povijesnog duga", rekao je on u objavi na Facebooku, tvrdeći kako bi troškovi rješavanja slučaja bili "veći od ponuda na međunarodnim tržištima plina".

Odgovarajući na tvrdnje, Gazprom je kazao da iako se moldavskim vlastima možda ne sviđa cijena ruskog plina, priroda cijena je jasna i transparentna. Tvrtka je dodala kako je potpisivanje novog sporazuma moguće samo ako Moldavija prizna svoj dug.

Sa pozitivne strane, rekao je Spinu, Gazprom se složio povećati dnevnu isporuku u Moldaviju za 5 milijuna kubnih metara tijekom ostatka listopada, što je donekle ublažilo užasnu situaciju u zemlji.

Premijerka Moldavije Natalia Gavrilita ranije je u parlamentu rekla kako je pokriveno samo 67 posto potreba zemlje za plinom u listopadu i da je za pokrivanje deficita potrebno dodatnih 16 milijuna kubnih metara. Daljnji nedostatak može predstavljati prijetnju plinskoj infrastrukturi, upozorila je ona.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?