Nakon mjeseci procedura

Registrirano 200 novih lijekova, među kojima i oni za teške bolesti

20.02.2018.
u 09:00

Povjerenstvo za lijekove pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH u posljednjih nešto više od mjesec dana riješilo je oko 200 zahtjeva za registraciju novih lijekova koji su čekali mjesecima. Među novim lijekovima su i oni za najteže bolesti. Među njima nalazi se oko 20 lijekova koje čekaju životno ugroženi pacijenti s najtežim dijagnozama, poput karcinoma pluća, karcinoma dojke, metastatskih karcinoma, multiplog mijeloma i više vrsta gastrointestinalnih karcinoma koji su jako česti u BiH. Neki od tih lijekova koštaju i do 20 tisuća maraka mjesečno te ih pacijenti sebi ne mogu priuštiti. 

Dug postupak

Nina Radić, stručna suradnica za odnose s javnošću Agencije za lijekove i medicinska sredstva, kazala je za Večernji list kako je oko 100 lijekova u postupku davanja dozvole za stavljanje u promet.

- Lijekovi su u postupku koji se odvija zakonskom dinamikom. Sam postupak je dug, traje 210 dana prema Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije