Konaković - Bregu

Regionalna suradnja jedan od ključnih prioriteta vanjske politike BiH

02.02.2023.
u 17:52

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas sa glavnom tajnicom Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlindom Bregu o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, putu naše zemlje ka EU, regionalnoj suradnji i glavnim područjima djelovanja RCC-a.

Konaković je istaknuo da je regionalna suradnja jedan od ključnih prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine te da RCC, kao operativno tijelo Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), značajno pridonosi mnogim aspektima unapređenja regionalne suradnje.

Pozdravio je potpisivanje Sporazuma o Zapadnom Balkanu bez roaminga koji je na snazi od 2021. godine kao i regionalnih sporazuma o mobilnosti na summitu u okviru Berlinskog proces u studenome prošle godine.

Glavna tajnica Bregu izrazila je nadu da će zemlje Zapadnog Balkana što prije okončati postupak ratifikacije potpisanih sporazuma kojima se omogućava putovanje uz osobnu iskaznicu u regiji te međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Naglasila je da regionalni sporazumi, zajedno s njihovom provedbom, predstavljaju pozitivan korak prema provedbi Akcijskog plana zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), ali i pripremi Zapadnog Balkana za jedinstveno tržište EU, priopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije