Rješenja za poboljšanje gospodarskog stanja

Reformirati radno zakonodavstvo, 
ići na niže stope doprinosa i poreza

VL
Autor
Željko Andrijanić
04.12.2017.
u 08:00

Od rata naovamo BiH se nije izvukla iz traženja rješenja za svoje probleme, kako one političke tako i ekonomske. Iako svako malo izlaze inicijative, jave se i neke dobre ideje, rijetko koja bude usvojena suglasno od svih bh. naroda i građana te se onda stvari ponovno vraćaju na početak.

Kad je ekonomija u pitanju, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta ranije je dostavilo Vladi Federacije informaciju o potrebi za koordinacijom aktivnosti Vlade na poboljšanju indikatora konkurentnosti i poslovnog okruženja u FBiH. Iz Ministarstva su naveli kako je potreba za poboljšanjem indikatora vezanih uz unapređenje poslovnog okruženja neosporna i sastavni je dio aktivnosti Vlade Federacije BiH na provođenju reformi u cilju stvaranja povoljnog poslovnog okruženja, privlačenja investicija i povećanja zaposlenosti u Federaciji BiH.

Konkretizacija zaključaka

Večernji list je objavio tu informaciju, a iz Ministarstva ističu kako je gospodarstvo u BiH suočeno s ogromnim brojem regulacijskih zahtjeva na svim razinama vlasti, koji se nerijetko isprepleću u svojim nadležnostima, otežavajući tako još više već kompliciranu situaciju na tržištu. Faruk Hadžić, poznati ekonomski analitičar, kazao je da informaciju treba konkretizirati i donijeti jasne zaključke koji će poboljšati gospodarsku sliku BiH. Istaknuo je nekoliko osobnih primjera koje je razrađivao, a koji mogu pomoći jačanju bh. gospodarstva i boljem sutra poslodavaca i radnika. - Po mom mišljenju, potrebno je ići u nekoliko smjerova. Prije svega, potrebno je reformirati radno zakonodavstvo koje se tiče poslodavaca. Potrebno je ići na niže stope doprinosa i poreza kako bi se na taj način rasteretilo gospodarstvo. Zatim, potreban je lakši pristup financijskim tržištima kako bi financijska sredstva bila dosta pristupačnija pravnim subjektima, kako bi mogli jeftinije doći do kapitala koji će im služiti za poslovanje, kako za tekuće tako i za unapređenje poslovanja. I treća stvar, po mom mišljenju, jest ukidanje i smanjivanje raznih parafiskalnih nameta. Na taj se način može poprilično rasteretiti i financijski, ali i vremenski taj administrativni dio, može se rasteretiti poslovanje poduzeća.

Koordinacija aktivnosti

Poduzeća će više novca ostavljati sebi, mogu ga investirati i unapređivati svoju proizvodnju i poslovanje, a kad su manje administrativne prepreke, to onda znači manje papirologije i moguć konkurentniji odgovor tržištu, govori poznati analitičar Hadžić za Večernji list. Naglašava kako bi se takvim načinom rada povećalo konkurentnost bosanskohercegovačkih tvrtki, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. U informaciji o potrebi za koordinacijom aktivnosti Vlade na poboljšanju indikatora konkurentnosti te poslovnog okruženja u FBiH istaknuto je kako je u tijeku čitav niz projekata i aktivnosti koje u različitim oblastima provode reforme, kako u okviru obveza i prioriteta definiranih Reformskom agendom, programom rada Vlade FBiH Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju tako i na ispunjenje ostalih preduvjeta koji proistječu iz Europskog partnerstva za BiH i nastavka procesa integracija za pristupanje EU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?