Šesta Raštikijada u Grudama

Raštika je hercegovački kulinarski brend

VL
Autor
Željko Andrijanić
06.11.2017.
u 07:00

Još jedna veličanstvena “Raštikijada” održana je ovog vikenda u Grudama, na imanju Marića gaj, a 25 natjecateljskih ekipa i stotine posjetitelja potvrda su da je manifestacija nadrasla lokalne okvire i potvrdila se kao međunarodna, pozicioniravši raštiku kao hercegovački brend. Ove su godine raštiku kuhali i Nijemci. Hercegovci su u svome stilu Nijemcima kazali kako znaju sve napraviti, osim raštike, što je naravno bila šala, ali su im dugogodišnji gastronomi ove biljke dali par savjeta kako bi u Njemačkoj pripremali što bolje jelo.

Supružnici Zdravka i Tomo Marić te njihov sin Marko istaknuli su radost i zadovoljstvo što je još jednom manifestacija bila na vrhunskoj razini i što je privukla velik broj žitelja čitave Hercegovine, Dalmacije, ali i puno šire. Manifestaciju i svoje prijatelje je došao pozdraviti i grudski župnik fra Stanko Pavlović. - Ovakve događaje koji njeguju zajedništvo, koji ljude okupljaju na druženje s jednim plemenitim ciljem uvijek treba podržati. Raštika nas je sve odgojila i znamo koje su njezine vrijednosti - kazao je fra Pavlović.

Voditeljsku ulogu na ovoj manifestaciji imao je Stipe Leko Ćipa, poznati grudski maratonac. Prvu nagradu za međunarodni doprinos raštici uručio je grudski načelnik Ljubo Grizelj, koji je istaknuo važnost ovakvih druženja, osobito kada je u pitanju jedna ovakva promocija koja može pospješiti potražnju za jednom od najpoznatijih biljki koja raste u Hercegovini. Grizelj je priznanje za međunarodni doprinos raštici uručio ekipi iz Oldenburga, iz Njemačke, koja se riječima “danke” i “gut” zahvaljivala grudskoj javnosti. Kroz poluzbilju, oni koji pomalo znaju njemački jezik kazali su im da je, s obzirom na broj Hercegovaca u Njemačkoj, a koji su poznati kao dobri gurmani, najvažnije u restoranskom poslu u toj državi znati praviti raštiku. Najšarmantnija ekipa su Vitezovi Herceg Stjepan Kosača, a također im je priznanje uručio načelnik Grizelj. Priznanje za najbolje inovativno jelo pripalo je ekipi Zumbra. Onda se krenulo u izbor najbolje raštike na natjecanju. Treće mjesto uzele su Učiteljice, koje su ime dobile upravo po tome što sve one rade u školi u Grudama. Proslavljajući pobjedu, grudske učiteljice istaknule su da im je ovo treće mjesto zlatnoga sjaja i da su oduševljene svojim uspjehom. Drugo mjesto osvojila je ekipa Divlja Loza, čiji kuhari također nisu krili zadovoljstvo uspjehom među 25 ekipa.

A prvo mjesto osvojio je kombinirani sastav iz Gruda i Širokog Brijega, a koji nastupa pod imenom nadaleko poznatog kulturno umjetničkog društva na čijem je čelu Jerko Sesar, a to je HKUD Hercegovac. - U ime svih članova koji su sudjelovali želim se zahvaliti. Naša ekipa sastavljena od Gruđana i Širokobriježana zbog velike stvari i sretni smo zbog ovog uspjeha - kazala je Drina Sesar, kojoj je velika moralna podrška u ovome uspjehu bio muž Mile.

I kao što organizator Marko Marić reče, raštika se uzgaja ekološki, svježa dostupna je i zimi, stoga ako se želi neka zdrava prehrana, što je zdravije od raštike. Naposljetku, sve ostalo je uvezeno ili uzgojeno u nekim plastenicima, a svjetski trendovi idu sve više prema lokalnoj i sezonskoj hrani, pa tako i prema raštici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?