Spremaju se konkretne mjere

Rasteretiti gospodarstvenike i ukinuti dio nameta kako bi otvarali nova radna mjesta

31.03.2019.
u 20:50

Nakon niza inicijativa federalna Vlada i oba doma Parlamenta FBiH spremni su organizirati posebnu tematsku sjednicu s poslodavcima na kojoj će se raspravljati na koji način pridonijeti lakšem razvoju poduzetništva, otvaranju novih radnih mjesta i kako smanjiti brojne administrativne procedure te porezna i druga davanja. Spremnost na održavanje ovakve sjednice potvrdio je nedavno premijer Federacije BiH Fadil Novalić, piše Večernji list BiH. 

Socijalni partneri i dogovor

“Intenzivirat ćemo napore kako bismo zajedno sa socijalnim partnerima napravili ključne korake u rasterećenju gospodarstva i poboljšanju poslovnog ozračja. Upravni odbor Udruge poslodavaca FBiH usvojio je zaključak nakon kojega smo uputili zahtjev Vladi FBiH za održavanje posebne tematske sjednice Vlade FBiH s Udrugom poslodavaca Federacije BiH, kao i Parlamentu FBiH za održavanje tematske zajedničke sjednice obaju domova i Udruge. Na tim sjednicama razmatrale bi se inicijative Udruge poslodavaca, a koje za cilj imaju rasterećenje gospodarstva i poboljšanje poslovnog ozračja”, poručio je predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović. Poslodavci poručuju kako će intenzivnije raditi na suzbijanju “sive ekonomije”, pojednostavljivanju administrativnih procedura, ravnopravnom tretmanu privatnog/realnog sektora u odnosu na javni, jačanju socijalnog dijaloga, intenziviranju rada s Vladom Federacije BiH u cilju postizanja odgovarajućeg poslovnog ozračja, kolektivnom pregovaranju sa sindikatom, jačanju imidža, materijalnih, kadrovskih i organizacijskih kapaciteta Udruge. Posebna sjednica trebala bi biti održana nakon što se formira nova vlast u FBiH, dok će sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o poboljšanju poslovnog ozračja u Federaciji BiH biti održana 9. travnja ove godine. Još u lipnju prošle godine zatraženo je od poslodavaca da prilikom donošenja zakona koji se odnose na područje razvoja ekonomije i socijalnog dijaloga, osim političkih dužnosnika, sudjeluju i sami poslodavci. U raspravu o izgledu budućih zakona ući će ekonomski stručnjaci, vlasnici privatnih tvrtki, ali i sindikati, kako bi se donosile odluke koje će ići u korist svih segmenata društva u BiH.

Ekonomske reforme i sustav

Takvu mogućnost nedavno su najavili iz Udruge poslodavaca FBiH, a ideju za stvaranje takvog ozračja pokrenula je Lidija Bradara, donedavna predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH, sada izaslanica u državnom Domu naroda. Nakon njezina sastanka s poslodavcima rečeno je kako će se poslodavcima osigurati aktivno sudjelovanje u donošenju zakona i odluka, što bi u konačnici ubrzalo ekonomske reforme te osiguralo povoljnije poslovno okruženje.

Uključivanje u proces donošenja zakona i odluka od samog početka praksa je zemalja članica EU-a i okruženja, stav je poslodavaca koji ovakvu praksu žele ugraditi i u sustav donošenja zakona i odluka u Federaciji BiH, od izvršne do zakonodavne vlasti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?