Vlada fbih prihvatila inicijativu

Putovanje bi moglo pojeftiniti, ali ne na štetu zračnih luka u Mostaru i Tuzli

23.12.2020.
u 21:22

Vlada Federacije BiH prihvatila je inicijativu uprave Međunarodne zračne luke Sarajevo za “zamrzavanje” putničke pristojbe, odnosno naknade za razvoj i unaprjeđenje zračnog prometa u Federaciji BiH do kraja iduće godine, piše Večernji list BiH. 

Privremeno ukidanje

- Privremeno “zamrzavanje” navedene pristojbe-naknade je jedna od mjera koju bi Vlada Federacije BiH trebala razmotriti i provesti u što kraćem roku. Ukidanje putničke pristojbe-naknade za razvoj i unaprjeđenje zračnog prometa u Federaciji BiH svakako bi imalo pozitivan učinak u vidu olakšica za aviokompanije koje operiraju u Zračnoj luci Sarajevo - naveli su u svom zahtjevu iz najveće zračne luke u BiH.

Riječ je o privremenom ukidanju pristojbe od 20 KM po odlazećem putniku, a iz sarajevske Zračne luke tvrde da je navedena pristojba već dulje razdoblje jedna od bitnih kočnica daljnjeg razvoja zračnog prometa u FBiH te je njezino “zamrzavanje” zasigurno “jedna od ključnih mjera koje Vlada Federacije BiH može donijeti u cilju pomoći i što bržeg oporavka Zračne luke Sarajevo, kao i daljnjeg razvoja zračnog prometa u FBiH”.

- Također, uzimajući u obzir da se Zračna luka Sarajevo nalazi na europskom tržištu kada je u pitanju zrakoplovna industrija, bitno je istaknuti da je i predsjednik ACI Europe (Međunarodno vijeće zračnih luka Europe, čiji je dugogodišnji plan i Zračna luka Sarajevo), Jost Lammers prema ministrima prometa EU-a uputio pismo u kojem je zatražena žurna reakcija kada je u pitanju pomoć zračnim lukama u smislu svladavanja posljedica pandemije koronavirusa - naveli su iz sarajevske Zračne luke.

Uz pismo ministrima prometa EU-a dostavljen je i dokument COVID-19 European Aviation Relief Programme u kojem je od država članica EU-a, između ostalog, zatražena suspenzija svih pristojbi u zrakoplovnom sektoru.

Ovo pismo rezultiralo je da određene zemlje EU-a upravo i izvrše suspenziju navedenih pristojbi. Ovim putem krenula je i Federacija BiH prihvaćajući suspenziju pristojbi do kraja iduće godine.

Moguće je da će doista doći do smanjenja cijena zrakoplovnih karata i da će na određeni način povećati broj putnika, što je u interesu i zrakoplovnih kompanija. Navedena pristojba uvedena je na temelju odluke Vlade Federacije BiH 2005. godine u cilju razvoja civilnog zrakoplovstva u FBiH te je bila u primjeni samo za kompanije koje operiraju u Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo.

Financijska potpora

Imajući u vidu da je zrakoplovna industrija jedna od ekonomskih grana koje su najviše pogođene pandemijom, ova odluka stvorit će preduvjete za lakše rješavanje problema prouzročenih pandemijom. Spomenuta naknada jedna je od onih koje je sadržavala svaka karta, a sredstva su korištena za izgradnju i razvoj drugih zračnih luka u FBiH. Osim nje, svaka zrakoplovna karta sadržavala je i 35,20 KM - naknadu za korištenje aerodromske infrastrukture te 3 KM – naknadu BHDCA, što je ukupno iznosilo 59 KM. Pitanje je kako će ukidanje ove pristojbe i gubitak sredstava po ovoj osnovi utjecati na federalnu financijsku potporu drugim zračnim lukama u BiH, koje su također iznimno pogođene krizom nakon razvoja pandemije COVID-19. •

 

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
22:13 23.12.2020.

Trebalo bi se orijentisati na bogatije musterije koji za sobu u Alpama kod nas mogu bez problema uzeti sterilizovan apartman. Treba malo promocije.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?