MUP HNŽ

Pušteno u rad 12 kamera koje nadziru promet u Mostaru

28.10.2020.
u 11:23

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije obavještava građane da je pušten u rad video-analitički sustav „RENATA“ koji putem 12 kamera nadzire promet na području grada Mostara.

„Renata“ je videoanalitički sustav koji omogućuje automatizirani nadzor svake registarske pločice (otkud i sam naziv Renata: REgistar NAcionalnih TAblica) koja prođe kontrolnom točkom, te kroz integraciju s policijskom bazom podataka, pruža provjeru u realnom vremenu prepoznate registracijske pločice u različitim bazama
podataka:

▪ baza (ne)registriranih vozila,
▪ ukradenih vozila i ukradenih/izgubljenih registarskih pločica,
▪ baza vozila s počinjenim prekršajem,
▪ baza sumnjivih vozila

-Sustav „RENATA“ je razvijen od strane IT Odjela (dio korporacije Katarina d.o.o. Mostar) iz Mostara, a nabavljen i implementiran kroz javne nabave pred kraj 2019. godine. Sustav je uspješno testiran, završena je obuka korisnika, te možemo reći kako sustav uspješno radi. Zbog pandemije koronavirusa odgođeno je slanje obavijesti o prekršiteljima, a razdoblje stanja nesreće od 16.03.2020. do 31.05.2020 godine neće biti uzet u razmatranje. Sa slanjem obavijesti o prekršiteljima Ministarstvo će početi ovih dana (obavijest se šalje vlasniku vozila koje je počinilo prekršaj) - navodi se u informaciji za medije.

MUP HNŽ je u ovoj godini dobio i značajna sredstva kroz IPA projekte u kojima su uspješno sudjelovali uposlenici Odjela za Informatiku MUP-a HNŽ. Donacijom su dobili 2 servera za sustav „RENATA“ i druge policijske evidencije, 20 računala, 1 SAN storage za pohranjivanje podataka sa SAN switch uređajem, 6 firewall komunikacijskih uređaja, 3 upravljiva switcha, 4 UPS uređaja snage 6kW, 5 kamera i 10 mobilnih uređaja za sistem „RENATA“.

-Ova donacija je iskorištena za instaliranje i puštanje u rad sustava „RENATA“ u PU Čapljina na području grada Čapljine gdje je instalirana i puštena u rad 1 kamera. U idućem razdoblju planirana je instalacija dodatnih kamera koje će pokriti gradove: Neum, Stolac, Čapljina, Jablanica, Prozor-Rama, Konjic, Čitluk, kao i dodatne kamere u gradu Mostaru.

Uz postojeći video-nadzorni sustav instaliran u gradu Mostaru, vide-analitički sustav „RENATA“ će zasigurno biti od velike koristi u svakodnevnom radu policije u evidentiranju prekršaja, kaznenih djela, a sve u cilju podizanja razine sigurnosti građana.

U idućem razdoblju planirana je nabava radara i uvezivanje sa sustavom „RENATA“ koji će omogućiti i kažnjavanje prekršitelja sa vozilima stranih registarskih oznaka, što do sada nije bilo moguće, a značajno će povećati sigurnost prometa i smanjiti broj prometnih nesreća - poručili su iz MUP-a HNŽ.

Sustav „RENATA“ ima mogućnost i nadogradnje instalacijom kamera za prepoznavanje lica, te će Ministarstvo u skoroj budućnosti težiti da realizira i ovaj projekt koji je od ogromnog značaja za sigurnost građana i čini snažan alat u radu svake moderne policije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?