Sarajlija Ljubomir Stanišić, kuhar svjetskog glasa koji živi u Portugalu

Prvu nagradu za najboljeg šefa kuhinje dobio je već 2006., a iduće godine i za najbolji restoran u Portugalu

03.12.2017.
u 21:00

Stevo Karapandža, najpoznatiji kuhar bivše Jugoslavije, koji se proslavio kulinarskom emisijom “Male tajne velikih majstora kuhinje”, koja se punih 20 godina emitirala na tadašnjoj državnoj televiziji, još uvijek je u tim vodama. Vlasnik je restorana Sanno u Zürichu u Švicarskoj koji vodi sa svojom ženom Renatom, piše Večernji list BiH. Vrhunski šef koji je sa svojim timom kuhao za Tita, ali i u londonskom Savoyu oduševio špagetima bolonjeze Franka Sinatru, čini se kako je njegovim stopama krenuo i jedan Sarajlija. Riječ je Ljubomiru Stanišiću, jednom od najboljih kuhara na svijetu, koji živi u Portugalu. U njegove restorane dolaze mnoge poznate osobe, od sportaša do glumaca. Cristiano Ronaldo je najčešći gost, potom Monica Bellucci, John Malkovich, Madonna, Robert De Niro.

Mladost prekinuta ratom

Krajem proteklog ljeta boravio je u rodnom Sarajevu, a razlog posjeta bilo je snimanje dokumentarnoga filma o njegovu životu, koji će, prema Stanišićevim riječima, biti prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2018. godine. Ljubomir je rođen 1978. godine, odrastao je u naselju Alipašino Polje, gdje je pohađao osnovnu školu, te se počeo baviti i sportom - košarkom i džudom. Rat 1992. godine prekida bezbrižnu mladost. Ljubomir, kao četrnaestogodišnjak, s majkom i sestrom, napušta Sarajevo. Ostavlja sve što mu je poznato - prijatelje, dom, školu i odlazi. Danas, nakon 25 godina, u Lisabonu živi s nevjenčanom suprugom Monikom i imaju dvojicu sinova - Matiju i Luku, autor je dviju knjiga, posjeduje tri restorana, pekarnicu i hotel u portugalskoj prijestolnici, a dobitnik je brojnih prestižnih nagrada iz svijeta kulinarstva. Iz Sarajeva njegov izbjeglički put kreće prema Srbiji. U Beogradu je završio Kemijsko-prehrambenu tehnološku školu, gdje dodatno završava tečaj za pekara i tečaj iz internacionalne kuhinje. U svijet “trbuhom za kruhom” kreće nakon što je majci predložio da prodaju automobil. Majka mu je nakon toga dala 200 njemačkih maraka i s tim novcem otišao je u Mađarsku, gdje je prao posuđe u restoranu kako bi mogao preživjeti. Nakon Mađarske, otišao je u Nizozemsku, pa u Španjolsku, a naposljetku je stigao u Portugal, svoj drugi dom. Sjećajući se majčinih riječi da će sve što postigne u životu biti odraz onoga što je ona uložila u njega, od kulture do odgoja. Tada je pala odluka, Ljubomir je odlučio postati kuhar. Zbog te odluke, kako bi naučio kuhati, obišao je mnoge zemlje Europe, ali i daleke Azije i Afrike. Iz svake je ponešto novo naučio i usvajao znanja te prikupljao recepte i načine kuhanja. U Portugalu, nadomak Lisabona, 2004. otvara svoj prvi restoran. Prvu nagradu za najboljeg šefa kuhinje dobio je već 2006., a iduće godine i za najbolji restoran u Portugalu.

Brojne nagrade i priznanja

Dobio je i prestižne nagrade “Gourmand World Cookbook Awards” te “Academia Internacional de Gastronomia” za 2011. godinu. Ali da nagrade nisu mjerilo za uspeh, pokazao je i Stanišićev primjer. Jer 2009. godine restoran je propao, a on je ostao u dugovima od pola milijuna eura. Nakon propasti prvog restorana i duga koji mu je ostao, odvažio se na hrabar potez. Od jedinog prijatelja posudio je 15.000 eura i otvorio mali restoran u Lisabonu “100 Maneiras”, što u prijevodu znači “100 načina” s 30 mjesta. Nakon godinu i pol isplatio je cijeli dug i nastavio raditi s istom voljom i strašću. Otvorio je još dva restorana, pa pekarnicu, a zatim i hotel. Javnosti je postao poznat nakon što je bio član žirija u portugalskom “Masterchefu”. Osim toga, prema svojoj drugoj knjizi “Pap Quilinteros”, snimio je emisiju koja se prikazuje na “24 Kitchen”.

Snimajući tu emisiju obišao je čitav Portugal i Europu u karavani sa suprugom i djecom. Prikupljao je recepte gdje god je išao i spremao pred kamerama. Kaže kako za sve klijente priprema hranu s istom ljubavlju. Ronaldo, naravno, jede proteinsku hranu, kao i svi sportaši jer im tako organizam zahtijeva s obzirom na to da mnogo treniraju. Kada je u pitanju film koji se o njemu snima već šest godina, na svim lokacijama gdje je on bio tijekom životnog putovanja, prije nego što se skrasio u Lisabonu, tražio je da se jedan dio snimi u njegovu rodnom gradu Sarajevu. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?