SINOVI SU JE POSJETILI

Prvi put se nakon smrti voljenog supruga oglasila i kraljica Elizabeta

10.04.2021.
u 16:11

Na službenom Twitter profilu objavljena je poruka kraljice povodom smrti njezinog supruga s kojim je bila 73 godine u braku.

Princ Philip preminuo je jučer u dvorcu Windsor u 100. godini, a njegova supruga, kraljica Elizabeta oglasila se danas povodom njegove smrti. Na službenom Twitter računu objavljena je poruku kraljice, ista ona koju mu je uputila i 1997. godine povodom njihove 50. godišnjice vjenčanja.  "On je, jednostavno rečeno, moja snaga svih ovih godina i ja, kao i njegova cijela obitelj, ova zemlja i brojne druge zemlje, dugujemo mu više nego što bi on to ikada tražio, dugujemo mu više nego što ćemo ikada znati", objava je kraljice dan nakon što je preminuo njezin voljeni suprug s kojim je provela 73 godine u braku. Jutros su u dvorac Windsor došli njezini sinovi Charles, Andrew i Edward kako bi bili uz nju, a očekuje se kako će na sprovod svog djeda stići i princ Harry, ali bez supruge Meghan Markle koja je u visokom stupnju trudnoće. 



Detalje pogreba princa Philipa objavit će kasnije Buckinghamska palača. Najvjerojatnije će to biti manja, privatna ceremonija zbog ograničenja vezanih uz pandemiju covida-19. Prema najavama, vojvoda od Edinburgha, u skladu s njegovim željama, neće imati državnički pogreb i tijelo mu neće biti izloženo radi odavanja počasti. Kako je ranije priopćio College of Arms, tijelo koje kraljevskoj obitelji pomaže u organizaciji važnih događaja, tijelo princa Philipa će počivati u dvorcu Windsor, prije nego započne svečani kraljevski pogreb u dvorskoj kapeli sv. Jurja. Oružane snage ispalile su danas u podne počasne topničke salve u većem broju gradova, uključujući London, Edinburgh, Cardiff, Belfast i Gibraltar, objavilo je Ministarstvo obrane, javlja BBC. Brodovi kraljevske mornarice na moru, uključujući HMS Diamond i HMS Montrose, također su ispalili plotune u čast vojvode koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata služio kao pomorski časnik i obnašao dužnost lorda visokog admirala.
Zvono na Westminsterskoj opatiji zazvonilo je 99 puta, a zastave na Buckinghamskoj palači i vladinim zgradama spuštene su na pola koplja.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?