Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Prva ljevaonica u BiH širi vrijednosti ovog kraja po cijeloj BiH

12. rujna 2018. u 14:17 0 komentara 420 prikaza
Pogledajte galeriju 1/8

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović danas boravi u posjetu Regionalnom odboru HDZ BiH Posavina gdje će tijekom dana posjetiti više općina i sredina gdje žive Hrvati te nazočiti predizbornom skupu u Odžaku.
Posjeta je jutros počela obilaskom ateljea hrvatskog akademskog kipara Ante Jurkića u Donjoj Tremošnici. Naime, kipar Jurkić, koji godinama radi i djeluje u Zagrebu, kako je kazao, uspio je ispuniti tihu patnju te u zavičajnom mjestu instalirao i umjetničku ljevaonicu, prvu u BiH!
Upravo na ovom mjestu nastaju brojna umjetnička djela koja su svoje mjesto pronašla diljem BiH i šire, a uskoro će početi i obuka za desetak radnika koji će biti obučeni od strane zagrebačkih majstora.

Ovaj konkretan primjer kako se voli svoj rodni kraj pohvalio je i dr. Čović imavši priliku uživati u umjetničkim djelima u nastanku kao i replikama već postojećih. U tom kontekstu, domaćini osim kipara Jurkića bili su i ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš, te predsjednik RO HDZ BiH Posavina i dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, dr. Čovića su upoznali i sa procesom povratka na ovom postoru gdje je prema riječima Čordaša obnovljeno preko 700 kuća.
Jedan od uspješnih projekata obnove je i crkva u Gornjoj Tramošnici gdje je domaćin izaslanstvu bio župnik fra Pero Baotić. Naime, crkva koja je kao i njeni župljani pretrpjela ratna razaranja danas predstavlja prekrasno, moderno sakralno zdanje čiji župnik kontinurano radi na vraćanju sjaja infrastrukturi ali i nade u bolje sutra svim vjernicima.
Izaslanstvo HDZ-a BiH na čelu s dr. Draganom Čovićem, posjetilo je danas i župu Imena Marijina u Donjem Svilaju.

Izaslanstvo je nazočilo sv. misi u prigodi patrona župe. Župnik fra Mladen Jozić je naglasio kako nema ljepšeg mjesta nego kada su braće i sestre zajedno i danas se upravo tako i osjećaju slaveći patron Župe.
Danas je proslavljen i rijetki jubilej, 55 godina misništva fra Zlatka Matanovića, koji je predvodio misno slavlje, a propovjednik je fra Klaudio, gvardijan samostana u Slavonskom Brodu.

U razgovoru sa župnikom fra Mladenom Jozićem, koji je predstavio stanje župe, s osvrtom na povratničke dane kada je sve bilo porušeno do danas, fra Jozić je istaknuo kako se na razne načine trudi okupljati svoje malo stado i brinuti se za njih.
Naglasio je kako ovo njegova kuća, nego naša kuća, i nikad ništa ne bih tražio za sebe nego jedino za druge i za dobro zajednice i zajedništva. Razgovarano je i o nastavku radova na crkvi te uređenju, izaslanstvo HDZ-a BiH i predsjednik Čović kroz sve razine vlasti, kazali su da će se potruditi pomoći realizirati sve navedene projekte.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.