kod Uskoplja

Proslavljen Sv. Jeronim, drugotni patron župe Skopaljska Gračanica

KT
30.09.2020.
u 18:46

U župi Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici kod Uskoplja, 30. rujna, na dan kada je na teritoriju BK-a BiH započela "Godina Božje riječi" proslavljen je blagdan Sv. Jeronima, drugotni patron ove povratničke vjerničke zajednice.

Euharistiju je predslavio vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. Koncelebriralo je 18 svećenika među kojima je bio župnik i dekan Bugojanskog dekanata preč. Ilija Ivoš.

U svojoj propovijedi mons. Vukšić je podsjetio na život Sv. Jeronima koji je zaštitnik teologa, učitelja, studenata te visokoškolskih ustanova, piše Nedjelja.ba. 

"Na današnji dan prije 1600 godina umro je Jeronim Dalmatinac, autor prijevoda Svetoga pisma na latinski jezik, teolog, filozof, jezikoslovac. Ovaj svetac je cijeloga života istraživao Riječ Božju stoga je u svojim spisima isticao važnost Pisma jer kako je Sv. Jeronim zaključio 'nepoznavanje Pisma jest nepoznavanje Krista'", rekao je, između ostaloga, nadbiskup Vukšić te pozvao vjernike da se tijekom Godine Božje riječi još više posvete čitanju i proučavanju Biblije kako bi upoznali Krista i tako napredovali na putu dobrote i osobnoga spasenja.

Istaknuo je kako katolički vjernici u hrvatskom narodu, posebice u Dalmaciji i sjevernoj Hrvatskoj, rado štuju Sv. Jeronima te su ga izabrali za zaštitnika mnogih ustanova, župa, udruga te mu posvećivali crkve, kapelice i oltare. Nadalje je posvijestio kako je Biskupska konferencija BiH u povodu velike obljetnice nebeskoga rođendana Sv. Jeronima proglasila Godinu Božje riječi koja će završiti 30. rujna 2021.

"Nakana proglašenja toga blagoslovljenog vremena je pastoralna želja da se kroz to razdoblje u cjelokupnom dušobrižništvu Crkve, u našim obiteljima i u duhovnosti pojedinaca još više čita i razmatra Sveto pismo, jer je ono Riječ Božja, koja je upućena ljudima radi njihove sreće, rasta i posvećenja već ovdje na zemlji, što je priprava za naš nebeski rođendan, vječno spasenje i radost", ustvrdio je nadbiskup koadjutor te potom ponovio pastoralne poticaje iz poruke članova BK-a BiH povodom proglašenja Godine Božje riječi.

"Pozivamo sve članove naših biskupija, župnike i vjernike, ostale svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove i sjemeništarce da se tijekom Godine Božje riječi još više posvete čitanju, proučavanju, širenju i razmatranju Svetoga pisma. Neka se, gdje je to moguće, organiziraju kateheze i drugi oblici pouke o Bibliji, što vrijedi osobito za župne i redovničke zajednice", istaknuo je nadbiskup Tomo te potaknuo nazočne da po zagovoru Sv. Jeronima i proučavajući Bibliju još više upoznaju Krista.

Inače, župa Skopaljska Gračanica utemeljena je 1911. te je stavljena pod zaštitu Sv. Jeronima i tada je bila jedina župa na području BiH posvećena ovom svecu. Sv. Jeronim je bio nebeski zaštitnik ove vjerničke zajednice sve do gradnje današanje crkve 1998. koja je, kao i župa, tada posvećena Srcu Marijinu.

Za ovu povratničku župu ima nade u budućnosti što pokazuje veliki broj djece te podatak da će u 2021. vjernička zajednica  imati 16 prvopričesnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?