Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Prosječna plaća u Federaciji BiH u studenom bila veća za 2,3 posto nego u listopadu

14. siječnja 2022. u 13:45 0 komentara 258 prikaza

Prosječna isplaćena plaća u studenom u Federaciji BiH iznosila je 1.022 KM i nominalno je bila veća za 2,3 posto u odnosu na listopad 2021. godine.

Posmatrano po djelatnostima, u studenom 2021., u odnosu na listopad, najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu za 8,2 posto, zatim u proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 5,4 posto te u prerađivačkoj industriji za 3,5 posto.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u ostalim uslužnim djelatnostima za 6,5 posto, zatim u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja za 1,5 posto.

"U poređenju s godišnjim prosjekom neto plaće u 2020. godini na području Federacije BiH došlo je do povećanja prosječne isplaćene neto plaće za 6,9 posto. Posmatrano po djelatnostima, u studenom 2021., u odnosu na prosjek 2020. godine, najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima za 16,7 posto, poslovanju nekretninama za 13,3 posto, prerađivačkoj industriji za 12,3, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (hotelijerstvo i ugostiteljstvo) za 11,7 posto, dok je smanjenje neto plaće zabilježeno u ostalim uslužnim djelatnostima za 0,7 posto", saopćeno je iz Zavoda za statistiku FBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.