Zelena tehnologija

Program pomogao 300 obitelji u BiH iznosom većim od 1,1 milijun eura

08.01.2019.
u 19:00

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržala je ulaganja u vrijednosti većoj od 1,1 milijun eura u zelene tehnologije u bosanskohercegovačkim kućanstvima kroz program financiranja zelene ekonomije (GEFF) ovoj zemlji. - GEFF ima za cilj reducirati utrošak energije u stambenom sektoru, smanjiti zagađenosti zraka te poboljšati kvalitetu življenja, piše Večernji list BiH.

Energetski učinkoviti proizvodi

Od početka programa u BiH više od 300 obitelji poboljšalo je energetsku učinkovitost i umanjilo iznos računa za energiju investiranjem u zelene tehnologije kroz GEFF program - stoji u priopćenju vezanom za ovaj projekt. Europska unija je za korisnike projekta osigurala bespovratni poticaj u iznosu od 15 do 20% od vrijednosti iznosa kredita preko partnerskih institucija. Radi se o UniCredit banci, onoj u Mostaru i onoj u Banjoj Luci, Sparkasse banci i MKF Partneru. - GEFF program razvio je Tehnološki izbornik, online katalog odobrenih energetski učinkovitih proizvoda, kao što su izolacija, prozori i vrata, kotlovi, toplinske pumpe, solarni kolektori/solarni grijači vode, fotonaponski sustavi, rasvjeta, ventilacija, klimatizacija, hladnjaci i zamrzivači, spremnici tople vode... Trenutačno se na Tehnološkom izborniku može naći više od 4000 energetski učinkovitih proizvoda od više od 1000 različitih proizvođača i prodavača. Svi proizvođači i trgovci zelenih tehnologija mogu dodati svoje proizvode na Tehnološki izbornik. Omogućuje proizvođačima i prodavačima zelenih tehnologija unaprijediti svoje poslovanje povezujući se s više kupaca - stoji u priopćenju. Ukupno osigurana financijska sredstva iznose 85 mil. eura kad je u pitanju zapadni Balkan. Program je zajednička inicijativa EU-a, bilateralnih donatora i zemalja koje surađuju u okviru Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF) i provodi se u partnerstvu s Tajništvom Energetske zajednice. Vrijedi istaknuti da će i Federalno ministarstvo financija Austrije pružit poticaje i tehničku podršku za ulaganja u zelene tehnologije.

Dalje se navodi da je od početka svog poslovanja u BiH, EBRD uložio 2,1 mlrd. eura u gotovo 150 projekata u zemlji. Ova institucija fokusira se na podršku restrukturiranju i širenju lokalnog privatnog sektora, stvaranju jačih veza s regionalnim tržištima i promoviranje učinkovitijeg i održivog korištenja energije i resursa.

Edukacija i podizanje svijesti

Upravo je zelena energija ono što je u današnjoj BiH potrebno, osobito kad se u obzir uzme činjenica da je njezin glavni grad jedan od najzagađenijih u svijetu i da je vrijeme da se počne s osuvremenjivanjem na različite načine. Da postoji želja da se ide u tom smjeru, potvrđuju udruge i zajednice koje rade na edukaciji i podizanju svijesti o potrebi povećanja energetske učinkovitosti kao što je organizacija Energis. Njihov cilj je postati aktivan zagovornik brzog donošenja mjera o energetskoj učinkovitosti i čistih obnovljivih izvora energije u BiH. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije