Dragan Jurković, načelnik općine Neum

Produljujemo sezonu u Neumu, cesta do Stoca šansa napretka

15.01.2021.
u 16:43

Sezona u Neumu bazirana je na nekih 100 dana, ali cilj je da se produlji na 150 dana, što će se, zajedno s gospodarstvenicima i uspjeti, ističe, između ostaloga, u intervjuu za Večernji list Dragan Jurković, načelnik općine Neum. Naglašava kako će brza cesta prema Stocu otvoriti i mogućnosti gospodarskog razvoja, a posebice proizvodnoga sektora, te se planiraju dvije poslovne zone, a posebno je bitno kroz ruralni turizam i poljoprivredu unaprijediti situaciju u neumskom zaleđu. Uz potporu većih razina vlasti planira se, potvrdio je, u dogledno vrijeme riješiti i probleme komunalne prirode.

S obzirom na vidljivo intenziviranje izgradnje mosta Pelješac - kopno, može li se u ovom trenutku iznijeti procjena koliko će njegovo puštanje u promet značiti u prometnom, odnosno gospodarskom smislu za Neum?

Zasigurno će se završetkom izgradnje Pelješkog mosta dobar dio prometa preusmjeriti preko mosta, a samim time i frekventnost vozila kroz Neum. Neum će se prometno rasteretiti, ali osjetit će se i gospodarski pad jer ugostiteljski objekti i trgovine smanjit će obujam posla, po grubim procjenama do 40%, zato se već sada pripremamo da bismo različitim mjerama bili spremni pomoći neumsko gospodarstvo.

Na sjeveru vaše općine vrše se radovi na izgradnji brze ceste prema Stocu. U kojoj će mjeri ova prometnica imati utjecaja na daljnji razvoj gospodarskih potencijala Neuma?

Ova prometnica zasigurno ima velikih prednosti jer će Neum napokon povezati s unutrašnjosti BiH nakon desetljeća izoliranosti, a samim time otvorit će se i mogućnosti gospodarskog razvoja. Glavni pokretač razvoja gospodarstva u Neumu je turizam, u tu granu moramo usmjeriti fokus našeg daljnjeg djelovanja, međutim, trebamo dati smjernice i proizvodne djelatnosti realnog sektora. Na području općine Neum planirane su i dvije poslovne zone u koje konkretnim mjerama želimo privući investitore.

Što će ta cesta, osim u kontekstu turizma, donijeti i kad je riječ o revitalizaciji neumskog zaleđa?

Ova cesta s nekih 20-ak kilometara prolazi kroz neumsko zaleđe, nažalost, to je područje na kojem je danas jako mali broj stanovnika, područje koje se iseljavalo, no postoji dio ljudi koji i dalje egzistira i gravitira tom području. Plan je kroz ruralni turizam, poljoprivredu ostaviti taj dio općine Neum “živućim”.

Jesu li započele pripreme za ovogodišnju turističku sezonu u Neumu? Na kojim će stavkama biti fokus te kako postići ključni cilj, a to je postizanje rješenja koje će omogućiti održivi turizam?

Zbog trenutačne epidemiološke situacije i ova godina, što se tiče turizma, bit će izazovna, međutim, trebamo se pripremati i organizirati kako to razdoblje turističke sezone maksimalno iskoristiti. Turistička sezona u Neumu bazirana je na nekih 100 dana, cilj nam je da se sezona produlji na 150 dana, što ćemo s našim gospodarstvenicima i uspjeti. U Neumu se u špici sezone nalazi i do 30.000 turista, što je jako veliki broj za mjesto veličine naše općine. Naša komunalna infrastruktura to teško izdržava, ali uz potporu većih razina vlasti u dogledno vrijeme planiramo riješiti i te probleme. Također, tu je i poluotok Klek, zaštićeno područje s velikim brojem biljnih vrsta koje želimo sačuvati iako postoje preveliki pritisci urbanizacije toga područja, s čim se moramo izboriti, kao i s nelegalnom gradnjom, gdje očekujemo pomoć tužiteljstva MUP-a HNŽ-a.

Kakve projekte planirate kad je riječ o zadržavanju mladih u općini? 

Kad je riječ o mladima, to je bolna točka ne samo Neuma nego i ostalih lokalnih zajednica. Naš predizborni program najvećim dijelom bazirao se na ostanku mladih u Neumu. Stipendiranjem deficitarnih zanimanja, potporama u pokretanju privatnih investicija, oslobađanjem kamata na stambene kredite, zapošljavanjem u javnom sektoru, kao i u dogledno vrijeme izgradnjom stambenih jedinica za mlade uz ostvarenje ranije navedenih preduvjeta, želimo zadržati mlade u Neumu. Jer, kako kaže poslovica, na mladima svijet ostaje, a na nama je da im stvorimo preduvjete za njihov ostanak.

Kako gledate na projekt povezivanja Ravnog prometnicom Neum - Stolac, kao i na tematiku izgradnje Jadransko-jonske ceste?

Povezivanje Ravnog s cestom Stolac - Neum i dalje do Čapljine od nacionalnog je interesa za Hrvate istočne Hercegovine da bi se zadržavalo stanovništvo na ovim područjima. Projekt koji svakako treba podržati i raditi na njegovoj provedbi. Što se tiče izgradnje Jadransko-jonske ceste, kao lokalna zajednica nemamo veliki utjecaj, ali svrha svake ceste je spajati i približavati, opet, za Neum je to jedna vrlo važna cesta i nadamo se da će i izgradnja te ceste uskoro početi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?