Testiranje građana

Privatni laboratorij pacijentu dao nalaz da je negativan na COVID-19, u KCUS-u utvrđeno da je pozitivan

31.03.2020.
u 16:19

Koji privatni laboratoriji rade testiranje građana na konoronavirus? Tko to plaća i tko je dao dozvolu? Jesu li certificirani? Koliko su njihovi rezultati pouzdani? Sve su to pitanja na koje nema preciznih odgovora, piše portal Faktor.ba. 

Spomenuti portal piše kako je u nekoliko navrata pokušao doći do zvaničnih odgovora u Krizinom stožeru Sarajevske županije, dijelu Bosne i Hercegovine gdje je, koliko je poznato, angažiran jedan privatni laboratorij. 

Odgovor zvanično nikada nisu dobili, niti je Krizni stožer na svojim konferencijama za medije dao detaljno objašnjenje. U nekoliko navrata novinarima Faktora je rečeno da je pitanje "proslijeđeno i da se čeka odgovor ministra zdravstva KS Rusmira Mesihovića".

Ono što se pouzdano zna, informacije su koje je pred kamerama dao dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

-Ja sam kupio još 1.000 testova i sklopio sporazum sa privatnim, certificiranim, laboratorijem koji se bavi genetikom. Na osnovu tog certifikata i dobre volje da oni to rade besplatno. Radi se o zdravstvenoj ustanovi "Alea" koja nam je ustupila svoj genetski laboratorij. Ponedjeljkom i petkom, kada smo mi dežurni, svi pacijenti koji će biti primljeni u Opću bolnicu testiraju se, rekao je Kravić za Face TV prije pet dana.

Jučer je bio ponedjeljak, pa je među tim pacijentima bio i jedan za kojeg je u privatnom laboratoriju "Alea genetički centar" utvrđeno da je negativan na COVID-19. Materijal, točnije uzorak, je od pacijenta uzet u 12.30 sati, a rezultat mikrobioloških nalaza završen je u 18.30 isti dan. Rezultat - negativan, i potpisuje ga dr. Rijad Konjhodžić.


Međutim, pacijent je nekoliko sati kasnije došao u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) gdje je trebao nastaviti liječenje. U KCUS je stigao sa teškom uplom pluća i nalazom - negativan na COVID-19. Portal Faktor navodi da su, kako im je potvrđeno iz KCUS-a, liječnici posumnjali da je pacijent pozitivan, pa su ga ipak ponovo testirali. Ispostavilo se da je, suprotno ranijem nalazu, pozitivan na koronavirus.

Prema nezvaničnim informacijama, isti pacijent je bio i u privatnoj Poliklinici "Dr. Al-Tawil" gdje mu je urađen CT snimak, što bi dodatno moglo zakomplicirati stvari imajući u vidu da je pozitivan na COVID-19.

Civilna zaštita ipak plaća testiranje privatnom laboratoriju preko Opće bolnice. Testiranje po pacijentu košta 270 KM, kako Faktor nezvanično saznaje, iako direktor Kravić u medijskim istupima kaže kako to rade na osnovu "dobre volje". Koliko se točno plaća usluga privatnicima, odnosno koliko im bolnica daje novca? Uz čiju suglasnost se testiranje radi privatno i koliko "dobra volja" zaista košta, odgovor bi trebali dati u Kriznom stožeru SŽ, a prvenstevno resorni ministar Rusmir Mesihović, prenosi Faktor.

I što je najvažnije, je li privatna "dobra volja" zaista pouzdan način testiranja građana?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?