DRAMA NA ISTOKU EUROPE

Prijeti neviđena humanitarna kriza, deseci tisuća ljudi zaglavljeni u šumama i močvarama!

14.10.2021.
u 16:01

Bjeloruske vlasti uopće se ne brinu za njihov smještaj ili bilo kakvu pomoć, poput šatora, odjeće, hrane ili medicinske skrbi

Stanje na granici Bjelorusije s Poljskom, Litvom i Latvijom zbog migranata postaje sve alarmantnije i prijeti velikom humanitarnom krizom.
Naime, Bjelorusija je odobrila studentske vize za stanovnike Sirije, Iraka, Afganistana (a baš se njihov broj povećava) te nekih sjevernoafričkih država, koji organizirano stižu u Minsk odakle ih se također u organizaciji vojske i policije prebacuje do granice tih triju članica EU.
Nitko točno ne zna koliko je migranata u Bjelorusiji, ali smatra se da ih je na desetke tisuća, koji su zaglavljeni u šumama i močvarama na granici.
Bjeloruske vlasti uopće se ne brinu za njihov smještaj ili bilo kakvu pomoć, poput šatora, odjeće, hrane ili medicinske skrbi, te su praktički prepušteni sami sebi, a zima stiže, pa mnogi upozoravaju da bi moglo doći do velike humanitarne katastrofe.
Bjeloruski despot Aleksandar Lukašenko, koji "transferom migranata" želi kontrirati, trucirati i nauditi EU zbog izolacije i sankcija kojima je izložen, želi se što prije riješiti migranata uoči zime koja na tim područjima zna biti vrlo oštra, kako i sam ne bi došao u velike probleme. No, mnogi tamošnji analitičari kažu da bi mogao upasti u jamu koju je kopao drugima. Posljednjih je dana uočen dodatni pritisak iz Bjelorusije, pa Vilnius najavljuje podizanje zaštitne ograde i upozorava Bruxelles da bi efikasno osiguranje vanjskih granica EU u Litvi koštalo najmanje pola milijarde eura.
Poljska je već počela gradnju visokih ograda, kopanje kanala, postavljenje bodljikave žice te kamera i suvremene opreme za lakše uočavanje nelegalnih prelazaka granice, a sve to će koštati više od 350 milijuna eura. Poljska je uvela izvanredno stanje na područjima na cijeloj dužini bjeloruske granice od oko 400 kilometara, a dovela je i dodatne vojne snage te zabranila ulazak na to područje novinarima, ali i humanitarnim i nevladinim organizacijama. Litva i Latvija također najavljuju pojačane mjere i slanje dodatnih vojnih i policijskih snaga na granicu.
Samo u posljednja dva mjeseca zabilježeno je da je tom "Lukašenkovom rutom" u Njemačku stiglo više od četiri tisuće migranata. Zato je europska povjerenica za unutarnje poslove i migracije Ylva Johansson pozvala ambasadore Poljske, Litve i Latvije.
"Vrlo sam zabrinuta za stanje ljudi, među kojima ima i djece, koji su zaglavljeni na granicama s Bjelorusijom", rekla je Johansson.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije