Zdravlje žene

Prepoznajte simptome često smrtonosnog raka koje ne smijete ignorirati

07.12.2022.
u 17:48

Uvijek je najvažnije prepoznati simptome na vrijeme kako bi liječenje bilo moguće ili uspješnije.

Prema pisanju Američke udruge za rak, rizik od smrti kao posljedice raka se smanjio u zadnjih 28 godina. 

Iako danas od raka i dalje umire velik broj ljudi te je 2. po redu uzrok smrti u svijetu, rezultati liječenja tijekom godina su se značajno poboljšali. Primjerice, u razdoblju od 1975. do 1977., petogodišnje preživljenje od raka iznosilo je 49%, dok se je ta brojka za razdoblje između 2004. i 2010. popela na 68%! 

Rak jajnika započinje u jajnicima koji imaju funkciju proizvodnje jajašca za oplodnju te hormona estrogena i progesterona. Zatim se širi na zdjelicu i abdomen. Bolest uglavnom pogađa žene u perimenopauzi i postmenopauzi, to jest žene između 50. i 60. godine života. Opasnost povećava osobna i obiteljska anamneza. Za uspostavljanje dijagnoze i otkrivenja raka korisno je određivanje vrijednosti tumorskoga markera CA – 125 koji nije dovoljno specifičan pa ponekad može prikazati lažno negativan rezultat. Ultrazvuk je također uobičajena metoda ako radi kontinuirano, odnosno čestim pregledima moguće je uvidjeti promjene na ženskim produktivnim organima. Po učestalosti oboljenja nalazi se odmah iza raka grlića maternice, a smrtnost je dvostruka veća. Na 100 000 žena svaka 15. ima visoku mogućnost da će oboljeti od ovoga oblika raka. 

 

"Ako primijetite bilo kakve promjene vezane za zdravlje, najvažnije je razgovarati s liječnikom o tome, a to uključuje krvarenje ili iscjedak iz vagine, što je čest simptom raznih ginekoloških karcinoma. Drugi uobičajeni simptomi uključuju poteškoće s hranom, nadutost, bol u leđima i promjene u probavi. Naravno da u pitanju mogu biti simptomi drugih stanja ali nikad ih se ne bi trebalo ignorirati. ", navodi dr. Joshua G. Cohen, ravnatelj klinike City of Hope te direktor programa za liječenje raka.

Tihi ubojica

Rak jajnika se često naziva tihim ubojicom i svake godine uzrokuje više smrtnih ishoda od bilo kojeg drugog ginekološkog karcinoma. Bol u zdjelici, krvarenje, nemogućnost konzumacije veće količine hrane ili krvarenje tijekom seksualnog odnosa su neki od najčešćih simptoma raka jajnika. Ako vam se čini da nešto nije OK s vašim tijelom, vjerujte svojoj intuiciji i naručite se na pregled kod ginekologa što prije. Iako svaki ginekološki karcinom ima druge rizične faktore, žene mogu smanjiti rizik cjepivom protiv HPV-a i redovnim pregledima te papa testom. Važno je znati i povijest bolesti u obitelji, pa ako je netko imao rak dojke ili jajnika te maternice, moguće je da je rizik kod vas veći. Brinite o sebi i na vrijeme prepoznajte simptome ove opake bolesti. 

 

Rizični čimbenici za nastanak raka jajnika

Neki od rizičnih čimbenika koji povećavaju rizik razvoja raka jajnika su pozitivna obiteljska anamneza (rak jajnika u obitelji), neke nasljedne promjene/sindromi (primjerice mutacija gena BRCA1 ili 2, što povećava rizik i za razvoj raka dojke, ili Lynchov sindrom, u kojem je povišen rizik za razvoj više tipova malignih tumora poput raka debelog crijeva), endometrioza, hormonsko nadomjesno liječenje u menopauzi, debljina i starija dob. Generalno, smatra se da je oko 20% slučajeva raka jajnika genetski uvjetovano, a žene s povišenim rizikom mogu razmisliti o preventivnom operativnom zahvatu, osobito ako više ne misle rađati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?