savjeti

Preporuke za kronične bolesnike u vrijeme pandemije koronavirusa

08.05.2020.
u 13:02

Analiza dosadašnjih slučajeva infekcije Covid-19 ukazuje da starije osobe i osobe s kroničnim bolestima, poput visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti, šećerne bolesti, bolesti dišnih puteva, zloćudnih bolesti, imaju veći rizik za razvoj teže kliničke slike koja zahtijeva bolničko liječenje, često u jedinicama intenzivnog liječenja, s povećanim rizikom smrtnog ishoda, ističu stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Ukoliko osoba ima neku kroničnu bolest ili živi s nekim tko je ima, jako je važno da se uvedu posebne mjere opreza kako ne bi došlo do oboljevanja, zato što bi simptomi kod tih osoba mogli biti mnogo ozbiljniji.

Preporuke za osobe s kroničnim bolestima su da obvezno prekriju nos i usta maramicom ili rukavom, ne rukama, kada kašlju ili kišu. Korištene maramice odmah treba baciti u u kantu za otpatke. Potrebno je često pranje ruku sapunom i vodom, odnosno gelom za ruke ako sapun i voda nisu dostupni.

Iz Instituta preporučuju kako se stvori takvo okruženje da u svakom slučaju kronični bolesnici izbjegnu bliski kontakt s osobama koji se ne osjećaju dobro, na bilo kojoj osnovi. Neophodno je naglasiti kako je najlakši i najčešći unos virusa preko nosa, usta i očiju, pa zato ne dirajte oči, nos ili usta ako vam ruke nisu čiste.

Jako je važno da čak i ako se kronični bolesnici ne osjećaju dobro, nastave piti lijekove koji su im propisani. Neka pokušaju, ako trebaju ići po recept za svoj lijek u fazi kad im nije dobro, zamoliti prijatelja, susjeda ili člana obitelji da to uradi umjesto njih.

U doba pandemije kroničnim bolesnicima se posebno savjetuje da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod svog liječnika obiteljske medicine i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena njega. Preporučuje se najprije liječnika kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi potreban recept ili savjet. Ovo se sugerira jer je sam odlazak, putovanje, ali i boravak u zdravstvenoj ustanovi u kojoj cirkulira više, uglavnom bolesnih ljudi, kao i povratak kući rizičan po zdravlje i "kupljenje virusa usput".

Kroničnim bolesnicima iz INZ-a savjetuju da paze što jedu, da piju dosta tečnosti i da se odmaraju. Ukoliko imaju astmu, trebaju nastaviti svakodnevno koristiti preventivni inhalator kao što im je i propisano. To će smanjiti rizik od toga da napad astme pokrene neki respiratorni virus, kao i koronavirus. Trebaju sa sobom stalno nositi inhalator za olakšavanje tegoba, u slučaju da se simptomi astme počnu pogoršavati.

- Ukoliko se vaše stanje pogorša, a postoji opasnost da imate koronavirus, pozovite telefonski obaiteljsku ambulantu u kojoj se liječite - poručili su.

Iz INZ-a kažu i da, ukoliko osoba ima dijabetes i simptome kao što su kašalj, visoka temperatura i otežano disanje, moraju pažljivo pratiti razinu šećera u krvi i pozovu telefonski obiteljsku ambulantu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?