In memoriam

Preminuo fra Bernard Marić, u župi Grude proveo je 38 godina

19.09.2020.
u 12:58

Preminuo je fra Bernard Marić, čovjek kojeg se nakon fra Gabre Grubišića, uz fra Stanka Pavlovića i fra Antu Šaravanju pamti kao graditelja crkve svete Kate u Grudama.

Fra Bernard Marić rođen je 21. svibnja 1936. godine, zaređen je 28. srpnja 1963. godine kao član Hercegovačke franjevačke provincije.

U župi Grude boravi u dva navrata, od 1970. do 1988. godine. Do 1976. godine bio je sam u župi, podnoseći skupa sa svojim grudskim pukom teško breme života iz ondašnjih godina. Sam je ostao i od 1985. do 1988. godine dajući cijelog sebe za duhovni rast župe pred dolazak teških godina i Domovinskog rata. U tom teškom vremenu župnik je u Rakitnu gdje je također ostavio neizbrisiv trag.

U Grude se vraća početkom 2000. godine, gdje ostaje do 19. rujna 2020. godine, kada završava svoj ovozemaljski put.

Brojne mudrosti i anegdote vežu se za fra Bernarda Marića kojemu je jutro od prvog broja Večernjeg lista do danas počinjalo s tom novinom.

Kada su liječnici, medicinske sestre i osoblje Doma zdravlja Grude, koji su mu svakodnevno bili pri ruci, nedavno došli do fra Bernarda želeći ga ohrabriti da nije još vrijeme za rastanak kratko je izustio: Dosta se hodalo po ovozemaljskim putevima, vrijeme je gore hodati.

U župi Grude proveo je ukupno 38 godina.

U ponedjeljak, u 15.00 sati slavit će se sveta misa zadušnica u crkvi svete Kate u Grudama, nakon čega slijede sprovodni obredi i ukop na groblju Gomilice Grude. Tijelo pokojnika bit će izloženo u crkvi svete Kate u Grudama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?