čitluk

Premijerno predstavljen roman „Veliki Kolhoz“broćanskog književnika iz emigracije Mate Mateo Erića

22.02.2020.
u 13:45

Predstavljanje romana održano je u Galeriji fra Didaka Buntića, a uz prof. Andriju Stojića, predsjednika Ogranka Matice hrvatske Čitluk, u predstavljanju su sudjelovali: Mate Erić, bratić od autora, Emil Raspudić, prof. Robert Pehar, glumac i autorov unuk Ivan Erić koji je za ovu prigodu doputovao iz Argentine.

Sinoćnje predstavljanje romana čiji su nakladnik Ogranak Matice hrvatske u Čitluk posjetili su brojni posjetitelji koji su mogli uživati u izvanrednom kulturnom događaju. Na početku predstavljanja, domaćin prof. Andrija Stojić pozdravio je sve nazočne i kazao  „iz pjesama koje je objavio i romana kojeg večeras predstavljam zorno je vidljivo da je autora Matu emigracija kao čovjeka očito mrvila, a kao pjesnika ona ga je čeličila, obogaćivala patnjama. Njegovu  patnju i bol zbog odvojenosti od domovine drži iznimno nadahnjujućom i književno plodonosnom. Emigracija je, dakle, bila Matina svjesni izbor; između tlačiteljskoga jugoslavenskog komunističkog režima i širokih vidika slobodnoga svijeta Mate je izabrao ono drugo. Taj je izbor implicirao patnju zbog odvojenosti od zavičaja, osamljenost i gorčinu emigrantskog kruha, ali i dubinu nadahnuća i stvaralaštva te izuzetno vrijedne i originalne književne plodove. - kazao je na početku predstavljanja romana „Veliki  Kolhoz“ prof Andrija Stojić. 

Uistinu, ovaj roman Mate Matea Erića obiteljska je saga mnogih obitelji koja prati život na jednom kolektivističkom gospodarstvu, kao izravnu kritiku totalitarističkog režima, sa zatiranje ljudski sloboda i prava na intimu , pa od tud i naslov romana. Nazočne je pozdravio autorov unuk  Ivan Erić iz Cordobe, Argentine i pojasnio kako u romanu njegov djed Mate  čitateljima predočava životni put-obiteljsku sagu, odnosno sve one događaje koji su vezani za emigraciju, sva previranja i san o stvaranju hrvatske države.
U romanu su obrađena mnogobrojna značajna povijena razdoblja pa je stoga prof. Emil Raspudić,  na predstavljanju o romanu kazao: „roman Mate Matea Erića  „Veliki Kolhoz“ nije samo roman, on je prvenstveno povijesno djelo, dokument kojim na mikro primjerima autor  uspijeva prikazati svu neprirodnost totalitarizma i pretkazati naposljetku  da su ti režimi i sami osuđeni na tragične završetke… 

Svoj osvrt na roman dao je i dramski umjetnik Robert Pehar, glumac u HNK Mostar koji je čitao ulomke iz romana i kazivao stihove, od malog broja pjesama sačuvanih iz pjesničke ostavštine  autora. 

Za cjelovečernji glazbeni ugođaj pobrinuo se mladi glazbenik Kristijan Ravlić koji je na gitari izveo nekoliko skladbi. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?