Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Prekretnica u razvoju rudnika u Varešu: Napravljena Procjena utjecaja na okoliš i društvo

Napravljena studija o utjecaju na okoliš u Varešu
27. listopada 2021. u 15:07 0 komentara 607 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Britanska kompanija Adriatic Metals, vlasnica Eastern Mininga koji posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju u Bosni i Hercegovini, na Projektu Varešu s dva istražna lokaliteta Veovača i Rupice, gdje se nalaze značajne količine plemenitih metala, napravila je Procjenu utjecaja na okoliš i društvo (ESIA) u skladu s najboljim međunarodnim praksama.

Objavljivanje ovog dokumenta predstavlja prekretnicu u razvoju polimetalng rudnika Projekta Vareš.

U sveobuhvatnom planu upravljanja sadržani su rezultati okolišnih, društvenih i zdravstvenih mjera ublažavanja, koje će omogućiti kompaniji da započne potpuno siguran razvoj i provedbu projekta u interesu svih interesnih grupa, i zajednice i okoliša.
ESIA-u je napravio Wardell Armstrong International u skladu s provedbenim zahtjevima Ekološke i socijalne politike Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iz 2019. godine.

Dokument je trenutno, na 60 dana dostupan na internteskoj stranici Adriatic Metalsa https:// www.easternmining.ba/esia-
information/
radi davanja komentara prije konačne objave. Podaci u studiji čine sveobuhvatan paket Planova upravljanja okolišem i društvom, koji će usmjeravati aktivnosti kompanije tijekom razvoja, eksploatacije i naposljetku stavljanja izvan pogona polimetalnog rudnika Projekta Vareš.

Paul Cronin, generalni direktor Adriatic Metalsa, naglasio je kako finaliziranje prve ESIA-e za prirodne resurse u Bosni i Hercegovini predstavlja značajan korak.

“To ističe našu predanost ka primjeni najboljih međunarodnih praksi prema zajednici i okolišu. Nakon što smo, nakon gotovo dvije godine, priveli kraju rad na studiji, naši požrtvovani i posvećeni zaposlenici mogu započeti s razvojem Projekta Vareš, sigurni da poznaju zahtjeve zajednice i da imaju na raspolaganju sredstva kojima mogu minimizirati, i po potebi, ublažiti utjecaje naših
operacija”, izjavio je Cronin.

Eric Rasmussen, direktor prirodnih resursa pri Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), naglasio je da je cilj ESIA-e bio ispunjenje zahtjeva iz Ekološke i socijalne politike EBRD-a iz 2019. godine, koji propisuju upravljanje okolišnim i društvenim utjecajima i rizicima u okolini rudnika.

“EBRD je pružao podršku Adriatic Metalsu u činjenju ESIA-e, koja postavlja visok standard za polimetalni rudnik Projekta Vareš, kao i za buduće projekte”, rekao je Rasmussen.

Kompanija je, inače, već ranije završila i odvojeni proces dobivanja lokalnih dozvola, koji je također sadržavao procjenu okolišnih utjecaja projekta. Svrha sada objavljene ESIA-e je dokumentiranje postojećih okolišnih i društvenih uvjeta, opisivanje svih predstojećih radova na rudniku, aktivnosti na izgradnji, operacijama i stavljanju van pogona četiri glavne komponente Projekta Vareš.

To su podzemni kop Rupice sa pripadajućom nadzemnom infrastrukturom, pogon za preradu Vareš (VPP), skladište jalovine (TSF) te 24,5 kilometara teretnog puta koji spaja pogon za preradu sa Rupicama.

Ekološki, društveni i zdravstveni aspekti ovih područja integrirani su u finalni dizajn Projekta Vareš, izbjegavajući sve velike štetne uticaje. Konačna verzija ESIA-e će uključiti sve komentare po potrebi i svi dokumenti će nakon toga biti dostupni, na engleskom i bh. jeziku, na web stranicama kompanije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.