Naslovnica Vijesti

Predsjedništvo BiH usvojilo Strategiju vanjske politike BiH 2018-2023.godina

13. ožujka 2018. u 17:22 0 komentara 174 prikaza

Predsjedništvo BiH usvojilo je Strategiju vanjske politike Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018-2023. godine. Također, Predsjedništvo BiH je primilo je k znanju Nacrt zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, te zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da Nacrt zakona uputi u zakonodavnu proceduru.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednika Republike Makedonije dr. Gjorga Ivanova za sudjelovanje na sastanku lidera Brdo-Brijuni procesa, koji će se održati u Skoplju 27. i 28. travnja 2018. godine. Izaslanstvo BiH predvodit će predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Predsjedništvo BiH pozvat će predsjednika Republike Bugarske Rumena Radeva u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvaćanju Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Rumunije o sukcesiji Bosne i Hercegovine bilateralnih ugovora zaključenih između Federativne Narodne Republike Jugoslavije/Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Rumunije /Socijalističke Republike Rumunjske/Rumunjske na razini države i vlade.

Donesena je Odluka o prihvaćanju Ugovora o amandmanu i pristupanju na Ugovor o grantu od 15.2.2011. između Bosne i Hercegovine, Vodovoda i kanalizacije Bijeljina a.d. Općine Bijeljina, Republike Srpske i Europske banke za obnovu i razvitak za potporu projektu Bijeljina faza 2- Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i proširenje mreže i Odluka o prihvatanju Protokola 15 i 16 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o ekonomskoj suradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Koreje.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Europske agencije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) i Ravnateljstva za civilno zrakoplovstvo BiH, Agencije za civilno zrakoplovstvo bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Ravnateljstva za civilno zrakoplovstvo Republike Srbije, Glavnog ravnateljstva civilnog zrakoplovstva Republike Slovačke, Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Slovenije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Mađarske i Agencije za civilno zrakoplovstvo Crne Gore.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pristupanju Bosne i Hercegovine Izmjenama i dopunama Konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalskog područja Mediterana – Barcelonska konvencija.
 

Donesene su odluke o ratifikaciji:

  • Sporazuma o zajmu (Projekt jačanja bankarskog sektora) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvitak

  • Sporazuma o financiranju Državnog programa aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2016. godinu između Europske unije, koju predstavlja Europsko povjerenstvo, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ravnateljstvo za europske integracije Vijeća ministara BiH

  • Nota sporazuma o donaciji opreme za sigurnosne provjere između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine.


 

                


 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.