mostar

Predloženo šest novih lokacija za smještaj deponije

25.02.2020.
u 20:31

Gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić dobio je konačan prijedlog novih lokacija za regionalnu deponiju komunalnog otpada. Stručni tim predložio je šest potencijalnih lokacija, prenosi Pogled.ba

Raška Gora, Čule, Sretnice, Crveni mulj, Blagaj i Gubavica potencijalne su lokacije buduće deponije u okolini Mostara, o kojima se nagađa u medijima. Na spomen Raške gore, odmah su reagirale eko udruge. Navode kako je ta lokacija neprihvatljiva zbog krških propusnih stijena i oborinskih voda koje se slijevaju u Neretvu. Navode i bogat biljni i životinjski svijet, te očuvanu prirodu.

“Mi smo napravili dopis zajedno sa 7-8 udruga prema predsjedniku vlade HNŽ, gradonačelniku, Fondu za zaštitu okoliša. Razumijemo ljude na Uborku, njihovu zabrinutost i sve što se dešava, ali nije ovo način prebacivanja loptice", kazao je Oto Pehar, član Eko udruge “Raška Gora”.


Iz gradske uprave nisu se oglašavali, nakon što su potvrdili u priopćenju da je gradonačelniku dostavljen konačan popis potencijalnih lokacija. Nakon toga, trebalo bi da budu pokrenute procedure za izradu projektnog zadatka, a zatim i studije utjecaja na okoliš za svaku navedenu lokaciju, na temelju kojih će biti donesena odluka o smještaju nove deponije otpada, piše BHRT. 

U međuvremenu, prema Uborku su blokirani prilazni putevi za kamione sa smećem. U Inicijativi kažu kako se, umjesto sanacije, u krugu deponije kopa nova rupa za odlaganje smeća.

“Ne da sumnjamo, mi imamo dokaze da se kopa sumnjamo da se kopa nova jama, naravno ponovo bez dozvole", kazala je Ajša Mujala iz Inicijative građana “Jer nas se tiče”. 

“Vlasti jednostavno ne čuju naš vapaj, pokušali smo na sve načine da ih natjeramo da rade svoj posao", naglasio je Nijaz Hodžić iz Inicijative građana “Jer nas se tiče”

Zbog nove jame, Inicijativa je pozvala federalnu inspekciju koja, prema najavama, sutra treba posjetiti deponiju na Uborku. Od inspekcije, navode, očekuju zaustavljanje gradnje nove jame i hitno zatvaranje deponije za daljnje odlaganje otpada.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?