sjednica

Pred zastupnicima u četvrtak proračun FBiH za 2018. i zakon o MIO

26.12.2017.
u 13:00

Predsjedatelj Edin Mušić sazvao je za četvrtak, 28. prosinca izvanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine čija je jedna od najavljenih tema proračun Federacije BiH za iduću godinu.

Oba doma Parlamenta odobrila su u međuvremenu Nacrt proračuna, a Vlada FBiH, shodno tome, utvrdila konačan prijedlog i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Ukoliko i on bude odobren u oba doma prije Nove godine, Federacija će na vrijeme dobiti proračun za 2018.

U proceduri je također prijedlog pratećeg akta, zakona o izvršavanju proračuna.  

U samom vrhu najavljenog dnevnog reda ove izvanredne sjednice je Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju. To je akt koji najavljuje novi bodovni sistem za obračun visine mirovina u FBiH.

Resorni federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača više puta je izjavio da će to biti pravedniji način i da pripremljeni zakon uvodi više reda u oblast mirovinsko-invalidskog osiguranja, što će, između ostalog, biti garancija za redovnu isplatu mirovina. Zakon je pripreman dugo, s mnogo uložene energije i temeljto, u suradnji s udruženjem umirovljenika, navodio je također ministar obrazlažući u više navrata parlamentarcima taj akt.

Osim proračuna i zakona o MIO, u najavi dnevnog reda Zastupničkog doma za četvrtak su odluke o davanju suglasnosti na financijske planove federalnih zavoda za zapošljavanje i mirovinsko-invalidskog osiguranja, kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te Federalnog fonda solidarnosti.

Zatupnički dom će također razmotriti financijski plan Regulatorne komisije za energiju (FERK) za 2018. godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?