VAŽNO JE ODMAH REAGIRATI

Preboljela meningitis: 'Mislila sam da me boli glava od mamurluka, a onda sam saznala istinu'

18.09.2019.
u 10:30

Iako je zbog bolesti propustila putovanje u Hrvatsku, sretna je jer je prepoznala prve znakove bolesti na vrijeme i spasila si život

Alice Baird (20) iz Engleske je noć nakon izlaska osjetila jaku bol u glavi koju je pokušala prespavati. Ipak, ni nakon toga njezina glavobolja nije prestala pa je otišla u bolnicu. Testovi su pokazali kako ima bakterijski meningitis i sepsu.



 

"Popila sam nekoliko pića, ali nisam bila pijana. Idućeg jutra sam se probudila s užasnom glavoboljom i pomislila sam da se radi o mamurluku. Probala sam spavati, ali nisam uspjela. Imala sam simptome kao da imam gripu. Nazvala sam mamu i rekla joj da mi nije dobro, a ona je onda došla po mene i odvela do bolnice", rekla je za Daily mail. 

Dok je mama došla u grad gdje živi Alice prošlo je već dva sata, a njezini simptomi samo su se pogoršali. Nije mogla gledati u svjetlo i osjećala se bolesno, a u automobilu je imala grčeve. U bolnici je stavljena u induciranu komu na tri dana i provela dva tjedna oporavljajući se. 

"Roditelji nisu znali hoću li se oporaviti i hoću li preživjeti. Bojali su se da ću možda imati trajno oštećenje sluha ili vida ili oštećenje mozga, što mogu biti posljedice meningitisa i sepse. Nisam mislila da ću se sa samo 20 godina boriti za život.

Zbog boravka u bolnici propustila je putovanje u Hrvatsku s prijateljima, ali i obiteljski odmor u Belgiji.

  "Meningitis se vrlo brzo razvija. Želim upozoriti sve mlade ljude kao što sam ja da budu svjesni ove bolesti i da odmah reagiraju. Upravo brza reakcija može spasiti život u ovom slučaju", izjavila je Alice.

Meningitis je opasna bolest koju karakterizira upala moždanih ovojnica. Postoji bakterijski i virusni meningitis, a upravo je bakterijski i puno opasniji. Bolest se prenosi kapljičnim putem - slinom, kašljanjem, ljubljenjem ili dijeljenjem pribora za jelo. Najčešći simptomi su jaka glavobolja i ukočenost vrata, a prati ih i groznica, povraćanje, preosjetljivost na svjetlost i glasne zvukove, a nekada se pojavljuje i osip.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?