Propast banaka trese tržišta

Prati se situacija u svijetu i moguće refleksije na BiH

banka
02.04.2023.
u 17:45

Povećanje kamatnih stopa dovodi do toga da su krediti skuplji, da je udio loših kredita veći, da potrošači više štede, povlače novac iz banaka...

Prošli mjesec obilježila je propast banaka u SAD-u i Europi. Na koljena su pali Sillicon Valley Bank, Credit Suisse, Signature Bank..., u posljednji tren spašena je američka banka First Republic, pale su dionice Deutsche Banka, piše Večernji list BiH.

Sve one bankarske institucije koje su smatrane stabilnima preko noći su kolabirale. Međutim, ako se zagrebe ispod površine, jasno je da su se ovakvi potresi mogli očekivati s obzirom na sve što se događa. Daleko su otišli dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju u prošloj godini, i to za doprinos razumijevanju kako banke mogu prouzročiti financijske krize, a koje onda postaju krize cjelokupnog gospodarstva i uzrokuju dugoročnu recesiju. Isticali su i što je preventivno rješenje da se ublaži kriza, a njihov stil preuzele su i američka i švicarska središnja banka kako bi spriječile širenje krize. Na neko vrijeme su i uspjeli. Međutim, iste te središnje banke ili njihovi bankari krivci su za ovakvo stanje jer su suzbijali inflaciju na divlji način, podižući kamate stanovništvu i gospodarstvu, i još to čine, a inflacija još nije suzbijena. Povećanje kamatnih stopa dovodi do toga da su krediti skuplji, da je udio loših kredita veći, da potrošači više štede, povlače novac iz banaka... Iako se nerado povlače paralele, Velika depresija iz 1929. ponovno se dominantno proučava i istražuje se taj "crni ponedjeljak" - 24. listopada 1929., kada je počelo pucanje "balona" te su brzi i veliki padovi u cijenama dionica natjerali mnoge investitore da zatvore svoje pozicije zbog margina. Prema Cowlex indexu, većina tržišta izgubila je oko 33% vrijednosti od vrhunca cijena u rujnu do početka studenoga.

Investicijsko bankarstvo

A kakva je situacija u BiH u kontekstu propasti banaka izvan EU-a, provjerili smo u Agenciji za bankarstvo FBiH. - Još uvijek se može govoriti o izoliranim poteškoćama koje nemaju šire učinke na banke u EU. Izravni učinci na banke koje posluju u BiH sada se isključuju. U uvjetima ograničene krize pojedine banke pokazale su osjetljivost na naglu promjenu makroekonomskih prilika i rast kamatnih stopa koje određuju vodeće središnje banke. Pojačanim rizicima i dalje su izloženi poslovni modeli usmjereni na investicijsko bankarstvo, ulaganja u vrijednosne papire i ostale oblike ulaganja koji rezultiraju strukturama aktive podložnim naglim promjenama vrijednosti. Na našem tržištu dominiraju tradicionalni i jednostavni modeli bankarstva, i udio ulaganja podložnih promjenama tržišne vrijednosti nema sistemski značaj. Mi svakako naglašavamo važnost praćenja i procjene mogućnosti nastanka širih poremećaja na drugim tržištima. Upravo zbog toga Agencija za bankarstvo FBiH pojačava djelovanje na ublažavanju posljedica rasta kamatnih stopa na tržištima izvan BiH i izbjegavanju negativnih učinaka koji bi se mogli prenositi na naše tržište - naveli su u odgovoru. Pitali smo ih i za kamatne stope u Federaciji BiH, koje su tema među stanovništvom posljednjih tjedana.

Korekcije ograničene

- U odnosu na kraj prethodne godine, ne bilježe se značajne promjene razine kamatnih stopa ili promjene uvjeta kreditiranja u bankama koje imaju sjedište u FBiH. Iznimno, banke su vršile usklađivanje razine aktivne kamatne stope za kredite koji su ranije ugovoreni i vezani su uz referentne stope koje se formiraju izvan BiH, najčešće iz skupine euribor. Korekcije razine kamatnih stopa za ove kredite dominantno su ograničene do razine koja se ne smatra značajnom, odnosno manje od 2 posto. Ukupne tržišne uvjete i dalje možemo smatrati povoljnim i stabilnim - naveli su za Večernji list.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?