Izaslanstvo EU u BiH

Poziv bh. vlastima da usklade zakone o kontroli duhana sa zakonodavstvom EU

pušenje
31.05.2023.
u 18:55

Iz Izaslanstva EU u BiH oglasili su se povodom današnjeg Svjetskog dana bez duhana te podsjećaju kako je konzumacija duhana najveći pojedinačni zdravstveni rizik koji se može izbjeći i najznačajniji uzrok prerane smrti u Europskoj uniji i Bosni i Hercegovini. 

- Ove godine Svjetski dan bez duhana simbolično dolazi samo tri dana nakon što je u jednom dijelu zemlje, u Federaciji Bosne i Hercegovine, započela primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Potičemo vlasti, jednako kao i građane, da osiguraju pravilnu primjenu Zakona.

Štoviše, kontrola duhana zahtijeva napore u cijeloj zemlji, stoga pozivamo nadležne vlasti u Republici Srpskoj i Brčko distriktu da poduzmu korake za usvajanje zakona o kontroli duhana i ispunjavanje ove dugogodišnje preporuke EU-a.

Sada sa kandidatskim statusom, javila se i obveza daljnjeg usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a kako zemlja bude napredovala na europskom putu. Za dobrobit bh. građana, a prvenstveno grupa koje su posebno osjetljive na duhanski dim, poput djece i osoba sa zdravstvenim problemima, pozivamo nadležne domaće vlasti da u skorijoj budućnosti usklade zakone o kontroli duhana sa zakonodavstvom EU-a - poručili su iz Izaslanstva EU u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?