POŽAR NIJE PODMETNUT

Potvrđen uzrok smrti šest osoba u Brčkom, jedno dijete u teškom stanju na respiratoru

24.10.2021.
u 13:34

Trovanje ugljičnim-monoksidom službeno je uzrok smrti šest osoba koje su u subotu smrtno stradale u obiteljskoj kući u Brčkom, potvrđeno je iz tamošnjeg tužiteljstva.

Kao što je poznato, velika tragedija jučer je zadesila Brčko kada je u obiteljskoj kući u naselju Suljagića sokak došlo do izbijanja požara. Tom prilikom šest osoba je smrtno stradalo, dok ih je više zadobilo ozljede.

"Rezultati obdukcije stradalih u Suljagića sokaku pokazuju kako je riječ o trovanju ugljičnim-monoksidom. Naređeno je toksikološko vještačenje i vještačenje uzroka požara po vještaku protupožarne struke. Rezultati do sada provedenih radnji pokazuju kako požar nije podmetnut od trećih osoba", kazao je tajnik Tužiteljstva Brčko distrikta Samir Beganović.

Prvobitne informacije su govorile kako su ozljede zadobile četiri osobe, međutim taj broj se povećao na njih sedam. Riječ je o maloljetnim osobama od kojih je šest smješteno u bolnici u Brčkom, dok je jedan dječak, koji se još uvijek vodi kao N.N. osoba, uz pretpostavku da je starosti oko pet godina, u veoma teškom stanju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

"Pacijent se nalazi na Klinici za dječije bolesti, u jedinici intenzivne njege. Na mehaničkoj je ventilaciji, nestabilnih parametara i riječ je o vrlo teškom zdravstvenom stanju", izjavila je za Klix.ba glasnogovornica tuzlanskog UKC-a Ersija Aščerić-Mujedinović.

U vrijeme objave članka očekivao se otpust šest maloljetnih osoba iz brčanske bolnice, a koje su nakon pružene medicinske pomoći ispunili uvjete za odlazak iz zdravstvene ustanove.

"Dalju skrb i smještaj šest maloljetnih osoba preuzelo je Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta. Njima je osiguran smještaj, hrana, odjeća, obuća, psihološka potpora i njegovatelji. Njihov status će na ovakav način biti riješen dok lokalna zajednica im ne osigura alternativni smještaj ili adaptaciju postojeće kuće u kojoj su živjeli", kazao je Sead Šadić, šef Brčanskog odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

Još uvijek nije poznato kada će biti obavljen ukop šest smrtno stradalih osoba, ali taj dan će u Brčkom biti proglašen danom žalosti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije