Prošlo je trideset dana

Potresan tekst majke djevojčice iz "Ribnikara": Postali smo zvijeri, izgubili i posljednju osobinu ljudskosti

03.06.2023.
u 14:25

Majke jedne djevojčice koja pohađa beogradsku osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" objavila je pismo koje se tiče masakra u prostorijama škole kada je prije točno mjesec trinaestogodišnji K. K. ubio devet svojih drugova i čuvara škole.

Prenosimo ga u cijelosti:

- Prošlo je trideset dana.

I dalje smo u stanju. Ono mijenja svoj oblik, eskalira, bukti kao vatra pod jakim udarima vjetra i širi se mahnitom brzinom, uništavajući svaki dio ljudskosti u nama.

Nazivamo sebe ljudima jer nas krase jedinstvene osobine - inteligencija, ljubav, razumijevanje, empatija, odgoj, pristojnost – ljudskost. Imali smo je i velikodušno je pokazivali u svim stanjima.

Do sad.

Ne razumijemo se od prvog dana. Empatija se, ruku pod ruku sa inteligencijom, izgubila u srijedu, sedam dana kasnije. Ljubav je, leteći preko novinskih letaka, prešla onu tanku liniju i prebjegla na drugu stranu. Neprijateljsku. Za (ne)odgoj smo uvijek mogli da nađemo opravdanje u loše obavljenom roditeljskom poslu.

Uzdala sam se makar u pristojnost.

Onu posljednju kariku koja bi mogla sačuvati trunku naše ljudskosti.

Kakva greška! Moja.

Kakav poraz! Naš.

Postali smo zvijeri. Izgubili smo posljednju osobinu ljudskosti. Nismo više pristojni ni u pogledu. Oči su nam hladne, jezik željan da posječe svaku iole dobronamjernu misao, a postupci dobro osmišljeni i vođeni mržnjom da što jače povrijede.

Kao da nismo u istom stanju.

Olako se latimo plastičnih tipkovnica i sakrivajući svoje ime, osiljeni jer ne moramo pokazati ni lice, pokažemo iskonsku vulgarnost i nepristojnost. I, što je najgore, osjetimo zadovoljstvo.

Uspjeli smo da za nepunih trideset dana zgazimo mukotrpan milenijski trud predaka koji su nam utrli put ka civilizaciji. Uspjeli smo, gladni hedonizma, okrenuti glavu od tuđeg bola. Uspjeli smo iskeziti zube na pomisao drugačijeg mišljenja. Uspjeli smo pokazati i najdražima, najmlađima kako se to radi.

I mislimo da smo uspjeli. Jesmo.

Uspeli smo da ne uspijemo.

Ostala je možda još samo nada da ćemo nakon četrdeset biblijskih dana, osjetiti stid. Užasan, razarajući stid zbog svega učinjenog i neučinjenog. Izgovorenog i prešućenog.

Tada možda, samo možda, dobijemo šansu ponovno zakoračiti ka ljudskosti.

I ako mogu predložiti, a da me ne sačekaju gladne čeljusti iz vatre, mogli bismo krenuti od osnovne pristojnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?