mostar

Potpisan ugovor o stomatološkim uslugama za djecu s teškoćama u razvoju

20.02.2020.
u 13:48

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (ZZO HNŽ) Rade Bošnjak i dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM) Milenko Bevanda potpisali su u četvrtak u Mostaru ugovor o pružanju stomatoloških usluga za djecu s poteškoćama u razvoju za 2020. godinu.

Ovo je pitanje koje u organizacijskom i financijskom smislu godinama nije bilo riješeno, istaknuo je direktor županijskog ZZO-a Rade Bošnjak.

- Zahvaljujući dobrim ljudima u Domu zdravlja Mostar, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar i velikoj potpori Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama 'Vedri osmijeh' sve ovo funkcioniralo je na određen način, a danas je Upravno vijeće Zavoda donijelo odluku o izdvajanju 300.000 maraka za pružanje ovih usluga djeci s posebnim potrebama te time uvrstili Medicinski fakultet u Mostaru u mrežu zdravstvenih ustanova s kojima je Zavod danas sklopio Ugovor o pružanju usluga zdravstvene zaštite - kazao je Bošnjak. 

Dodao je kako je potpisivanje ovakvog ugovora veliki napredak u pružanju stomatoloških usluga djeci s posebnim potrebama u ovoj županiji.

- Nedorečenost propisa o nadležnosti primarne i bolničke zdravstvene zaštite u odnosu na potrebe stomatološke zdravstvene zaštite za djecu s posebnim potrebama rezultiralo je višegodišnjim traganjem za cjelovitim rješenjem ovog pitanja. Sretan sam jer su Zavod, Dom zdravlja Mostar, Sveučilišna klinička bolnica Mostar i Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru zajedničkim naporima iznašli cjelovito i kvalitetno rješenje - zaključio je Bošnjak.

Dekan Medicinskog fakulteta SUM-a Milenko Bevanda kazao je kako je ovo jedan od posebnijih dana za njega, ali i za ovaj fakultet.

- U sklopu razvoja studija dentalne medicine razvili smo dentalnu polikliniku, a sada i kliniku te došli na ideju kako bi bilo izuzetno korisno otvoriti ambulantu za djecu s posebnim potrebama s težnjom da to u budućnosti postane referalni centar na razini BiH. U razgovoru s  ravnateljem SKB-a Mostar Antom Kvesićem, ravnateljem Doma zdravlja Mostar Marijom Kordićem i direktorom Bošnjakom naišli smo na razumijevanje i apsolutnu potporu. Iskreno im se zahvaljujem jer su u nama prepoznali strukturu koja može odgovoriti ovom pitanju - kazao je Bevanda.

Predsjednica udruge "Vedri osmjeh" Danijela Kegelj kazala je kako je ovo prvi put da su se sve zdravstvene ustanove ujedinile u rješavanju navedenog problema.

- Kao rezultat toga danas imamo situaciju da je problem stomatološke zdravstvene zaštite djece s posebnim potrebama sustavno riješen samo u Mostaru, odnosno u našoj županiji. Posebno sam sretna i uzbuđena kao roditelj koji jako dobro zna koliko je važno bilo sustavno rješavanje ovoga problema - istaknula je Kegelj.

Dodala je kako samo s područja Hercegovačko-neretvanske županije u navedenim stomatološkim uslugama gravitira oko 1.500 osoba s invaliditetom.

- Osim njih, imamo i pacijente iz cijele BiH i južne Hrvatske koji u Mostar dolaze rješavati taj problem. Nemamo neki pouzdan brojčani sustav za sveukupan broj pacijenata, ali analizama smo ustanovili kako je više od 6.000 općih anestezija rađeno u proteklom razdoblju, tako da se sigurno radi o nekoliko tisuća pacijenata koji koriste ove usluge - ocijenjen je Kegelj.

Potpisivanju Ugovora su, među ostalima, nazočili i ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar Mario Kordić i drugi.

Pogledajte VIDEO

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?