Ombudmesni otvorili istragu

Postupci policijskih službenika prema Slavenu Blaževiću bili su nečovječni i ponižavajući

15.04.2021.
u 14:49

Ombudsmani najoštrije osuđuju brutalni napad i premlaćivanje mladića Slavena Blaževića u Mostaru od strane policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije koji se desio dana 10. travnja 2021. godine. S tim u vezi, Ombudsmani Bosne i Hercegovine su donijeli odluku da otvore predmet po službenoj dužnosti u kojem će pratiti postupanje nadležnog tužiteljstva u postupku procesuiranja ovih osoba, ali i inzistirati da se što prije u ovoj županiji uspostave zakonski mehanizmi za procesuiranje policijskih službenika bez čijeg postojanja nije moguće utvrditi disciplinsku odgovornost ovih osoba što smo utvrdili u drugim predmetima.

Snimak koji je dostupan u javnosti je dovoljno jasan, pregledan i ukazuje na brutalnost tako da Ombudsmani mogu zaključiti da su policijski službenici primijenili prekomjernu fizičku silu prema ovoj osobi. Uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju, ombudsmani smatraju da su u ovom činu policijskih službenika sadržani svi elementi nečovječnog i ponižavajućeg postupanja, kao i da je ova, nepotrebna uporaba fizičke sile narušila ljudsko dostojanstvo. Postupanje policijskih službenika je nečovječno, a sa druge strane ponižavajuće i uznemirujuće za cijelu javnost jer je pobudilo osjećaj straha i inferiornosti.

Ombudsmani i ovim putem podsjećaju nadležno Ministarstvo ali i njegove pripadnike da moraju postupati isključivo u sukladno ustavu, međunarodnim ugovorima, zakonom i drugim propisima. Nadalje, policijski službenici se moraju pridržavati standarda policijskog postupanja, a naročito onih koji proizlaze iz obveza utvrđenih međunarodnim aktima, a odnose se na dužnost služenja ljudima, poštivanje zakonitosti i suzbijanje nezakonitosti, ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, nediskriminaciju prilikom izvršavanja policijskih zadataka, ograničenost i uzdržanost u uporabi sredstava prinude, zabranu mučenja i primjenu nečovječnih i ponižavajućih postupaka. Primjena policijskih ovlasti mora biti razmjerna potrebi zbog koje se policijska ovlast poduzima.

Ovim putem, Ombudsmani posebno naglašavaju da su pripadnici svih ministarstava unutarnjih poslova dužni u vršenju policijskih poslova postupati obazrivo prema građanima, vodeći računa da se ne povrijedi dostojanstvo ličnosti i da građane ne izlažu nepotrebnom uznemiravanju, te osiguraju potpuno poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda građana sukladno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, vodeći računa o principima etičnosti, profesionalnosti i zakonitosti, kao i dostojanstva, ugleda i časti osobe nad kojom se predmetna radnja vrši.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije