125. SJEDNICA VLADE HNŽ

Poljoprivredi i gospodarstvu više od tri milijuna KM

28.07.2020.
u 17:00

Na današnjoj 125. sjednici, koja je, zbog specifičnih uvjeta održana on-line,Vlada Hercegovačko-neretvanske županije utvrdila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i streljivu u Hercegovačko- neretvanskoj županiji i  Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju sankcija u HNŽ, koji će biti upućeni u dalju skupštinsku proceduru.

Usvojen je i Program rada Vlade za 2020. godinu, koji će, također, biti upućen u skupštinsku proceduru.

Suočena s ogromnim financijskim problemima u svezi s provedbom sudskih presuda koje donese domaći i međunarodni sudovi, Vlada je danas, uz značajne aktivnosti koje duži niz godina provodi osobito kroz izvansudske nagodbe, usvojila i Akcijski plan aktivnosti potrebnih za izvršenje generalnih mjera po presudama Europskog suda. Izražena je nada kako će Europski sud prihvatiti  Akcijski plan što bi bilo od velikog značaja za stabilnost županijskih javnih financija. Donesen je i zaključak da se, zbog značaja teme i  financijskih implikacija na Proračun, usvojeni Akcijski plan u vidu informacije dostavi zastupnicima u Skupštini.  

U cilju kvalitetne pripreme za novu školsku godinu, Vlada je danas dala suglasnost na prijedlog organizacijske sheme srednjih škola u HNŽ za školsku 2020./2021. godinu.

Članovi Vlade prihvatili su Plan provedbe Programa razvitka malog gospodarstva za 2020. godinu Ministarstva gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije u iznosu od 1.000.000 KM. Tijekom rasprave istaknuto je uvjerenje kako će i ova potpora pomoći u osnaživanju gospodarstva koje dodatno trpi velike posljedice zbog korona krize. Također, usvojen je Program utroška sredstava Ministarstva za transfere neprofitnim organizacijama u iznosu od 140.000 KM.

Vlada je usvojila Program o izmjenama i dopunama Programa utroška novčanih sredstava za novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji s kriterijima raspodjele sredstava. Istaknuto je da je za ovu namjenu povećan ukupni iznos sredstava koji sada iznosi 2.000.000 KM.

Također, usvojena je Izmjena Plana i programa Uprave za ceste Ministarstva prometa i veza za 2020. godinu gdje je na osobit način istaknut projekt saniranja visećeg mosta na regionalnoj cesti R-437 Ostrožac- Fojnica u iznosu od 404.000 KM.

Vlada je usvojila niz odluka iz resora Ministarstva za pitanja branitelja vezanih za ostvarivanje prava temeljem Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji koje se odnose na pokrivanje troškova liječenja i potpore osobama u stanju socijalne potrebe.

Na današnjoj sjednici Vlada je razmotrila i prihvatila Informacija o poslovanju Javnog poduzeća Šumsko-gospodarsko društvo „Šume Hercegovačko-neretvanske“ d.o.o. Mostar za 2019. godinu. U  obrazloženju Informacije ravnatelj Trpimir Jelić iznova je istaknuo ozbiljnu devastaciju šumskog dobra pozvavši još jedanput sve dionike uključene u tu problematiku da se istinski zauzmu za njegovo rješavanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?