ALARMANTNO STANJE

Pomor periski u Jadranu, očajni znanstvenici traže uzroke

18.09.2019.
u 09:26

U Splitsko-dalmatinskoj županiji već se pripremaju ploče s upozorenjima za ugrožena područja jer plemenita periska endem je Sredozemlja i od neprocjenjive važnosti za život u moru.

U Sredozemlju i u Jadranu zabilježen je pomor periski, najveće mediteranske školjke koja će se bez pomoći čovjeka teško oporaviti.

Polagano nestaju od samog juga do sjeverozapadnih otoka Zadarske županije, a viši kustos Prirodoslovnog muzeja Split Josip Boban izjavio je z HRT kako se u njih smještaju drugi organizmi jer se ne zatvaraju.

U Omišlju je počela bitka za svaku školjku, a znanstvenici kažu da je već trećina uginula.

- Jedinke koje su preživjele mogu biti ključ oporavka i moramo ih zaštititi - kazao je Tomislav Šarić iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Ne zna se primarni uzrok njihova ugibanja - dok su bakterija i parazit pronađeni u uginulim mediteranskim periskama, u našima se pojavljuju tek ponegdje. Zaštićene školjke ugibaju, a očajni znanstvenici traže uzroke i načine zaštite preživjelih.

- Ovakva situacija poziva hitne mjere zaštite. Mislim da na ušću Cetine kompletno treba drugačije oblikovati način na koji se vrši nasipavanje plaže, dakle, pijesak se više ne smije vaditi iz područja gdje obitavaju - ističe oceanografkinja JU SDŽ More i krš Elena Kurtović Mrčelić.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji već se pripremaju ploče s upozorenjima za ugrožena područja jer plemenita periska endem je Sredozemlja i od neprocjenjive važnosti za život u moru, javlja HRT.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?