Online anketa

Polovina mladih bi napustila BiH u slučaju izbijanja rata, većina ne očekuje sukob

28.01.2022.
u 15:40

Gotovo 60 posto ispitanih u istraživanju Centra za sigurnosne studije ne vjeruje da će doći do ratnog sukoba u BiH

Zaoštrena retorika i politička prepucavanja, nespremnost za dijalog i kompromis oko suštinskih pitanja bitnih za budućnost BiH, kao i nepovoljna atmosfera koja odbija investitore, slika je Bosne i Hercegovine danas, piše Večernji list BiH.

Loša atmosfera

Umjesto da je protekle godine iskoristile kako bi postala država ravnopravnih naroda na europskom putu, BiH je daleko od takvog ideala, a godina koja je iza nas posebno je obilovala dnevno-političkim događajima koji nisu išli u smjeru smirivanja tenzija. Zanimljivo je što o svemu govore mladi u BiH, a u potragu za odgovorom na ta pitanja uključio se Centar za sigurnosne studije koji je posredstvom online anketnog upitnika od 13. do 25. siječnja proveo istraživanje javnog mnijenja o trenutačnoj društveno-političkoj situaciji u BiH.

- Istraživanje se fokusiralo na populaciju s područja entiteta FBiH. Većina ispitanih su muškarci (63%) starosne dobi od 20 do 29 godina (64%), višeg ili visokog stupnja obrazovanja (74%). Gotovo 60 posto ispitanih ne vjeruje da će u BiH doći do ratnog sukoba. Skoro polovina njih (47%) bi, teoretski, pokušala napustiti BiH ako bude izvjesno da će započeti ratni sukob. S druge strane, 33 posto ih to ne bi učinilo, dok preostali nisu znali odgovoriti na postavljeno pitanje - navodi se u ovom istraživanju, a koje je dalo i odgovor na pitanje čime su nedavni incidenti potaknuti. U priopćenju za javnost tako je pojašnjeno kako 72% ispitanika vjeruje da su nedavni incidenti diljem BiH potaknuti unutarnjim i vanjskim čimbenicima. Polovina ispitanih smatra da građani BiH, političke stranke i vanjski čimbenici dijele odgovornost za trenutačnu društveno-političku situaciju u državi, dok ih 42 posto najodgovornijim smatraju domaće političke stranke.

Četrdeset i dva posto ispitanih smatra da građani BiH, političke stranke i vanjski čimbenici dijele odgovornost za zaustavljanje pogoršavanja trenutačne situacije. U tom kontekstu, približno ravnomjeran postotak ispitanih smatra da su najodgovornije političke stranke (22%) ili građani BiH (19%). Dugoročno, za boljitak građana BiH većina (64%) smatra da su najvažniji različiti modaliteti ubrzanih euroatlantskih integracija, dok je ubrzanom prijemu u NATO članstvo dana blaža prednost u odnosu na EU.

- Činjenica da bi skoro polovina ispitanih, mahom mladih i visokoobrazovanih, pokušala napustiti BiH, u slučaju izvjesnosti od izbijanja ratnog sukoba, govori da trenutačna retorika i situacija ne odgovaraju njihovim stvarnim interesima i potrebama - navodi se iz Centra te ističe kako nalazi istraživanja upućuju da ispitanici smatraju da i građani snose dio odgovornosti za trenutačnu situaciju. Istraživanje je pokazalo određeno raspoloženje stanovnika BiH kada je riječ o problemima koji danas pogađaju zemlju, a koji su daleko prešli granice države. Toga su svjesni i investitori kojima je svako spominjanje sukoba u BiH razlog više da ne ulažu u tu zemlju. Nezahvalna politička atmosfera, konstantni sukobi i previranja u medijsko-političkom prostoru, stvari su koje u startu odbijaju strane investitore iz BiH. Nedavno su reagirali i poslodavci iz oba entiteta te uputili zajedničko priopćenje vlastima u kojima traže da se učini sve s ciljem stabilizacije političkih prilika u zemlji.

Pozivi poduzetnika

Negativna politička retorika kojoj svjedočimo u posljednje vrijeme nanosi velike štete gospodarstvu i negativno utječe na životni standard građana. Nestabilna politička situacija u Bosni i Hercegovini ne samo da odbija nove investitore, nego uzrokuje povlačenje ili zaustavljanje započetih investicija, navodi se u zajedničkom priopćenju. Činjenica da se zbog cjelokupne situacije značajan broj izvozno orijentiranih kompanija susreće s problemom potpunog otkazivanja postojećih ili nemogućnosti dobivanja novih narudžbi, a kao razlog strani partneri navode političku nestabilnost u Bosni i Hercegovini, trebale bi biti dovoljan motiv za konačno prevladavanje podjela i definiranje zajedničkih interesa koji će vratiti BiH na put stabilnosti. Na smirivanju prilika trebali bi raditi svi segmenti koji imaju društvenu odgovornost, a takav pristup sa sobom će onda i nositi stvaranje preduvjeta za snažniji rast izravnih stranih ulaganja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?