Ministarstvo financija uplatilo milijun KM

Poljoprivrednicima u ZH županiji isplaćeni poticaji za ovu godinu

11.12.2018.
u 13:10

Drugu godinu zaredom u Zapadnohercegovačkoj županiji poticaji za poljoprivrednu proizvodnju, stočarstvo i pčelarstvo isplaćeni su u godini za koju su namijenjeni, piše Večernji list BiH.

Prema podacima Ministarstva financija ZH županije, jučer su iz županijskog proračuna isplaćeni poticaji za biljnu proizvodnju u iznosu od 322.508 konvertibilnih maraka (povrtlarstvo), za plasteničku proizvodnju 21.878,60 KM, a za udruge poljodjelstva i stočarstva izdvojeno je 40.000 maraka.

Kapitalne investicije

Za kapitalne investicije isplaćeno je oko 70.000 KM, projekte ruralnog razvoja 100.000 maraka, dok je za izradu strategije razvoja poljoprivrede ove godine iz proračuna Zapadnohercegovačke županije isplaćen iznos od 20.000 maraka. Važno je napomenuti kako je Vlada Zapadnohercegovačke županije podržala projekt izgradnje skladišno/distributivnog centra u poslovnoj zoni Zvirići koji će omogućiti bržu i bolju prodaju proizvedenoga povrća, odnosno prodaju bez nakupaca. Sukladno tome, iz proračuna je ove godine za realizaciju spomenutog projekta izdvojeno 100.000 KM. Isti iznos za izgradnju skladišno/distributivnog centra u poslovnoj zoni Zvirići izdvojen je i iz proračuna Zapadnohercegovačke županije u prošloj godini. Iz Ministarstva financija Zapadnohercegovačke županije podsjećaju kako su nešto ranije ove godine isplaćeni poticaji za držanje pčelinjih društava u iznosu od 98.355 maraka, za uzgoj muznih krava 122.670 KM, za peradarstvo 61.574,67 konvertibilnih maraka, dok je za potporu za organizirani otkup i prijevoz mlijeka izdvojeno oko 30.000 konvertibilnih maraka. Isplata poticaja u godini za koju su namijenjeni naišla je na odobravanje uzgajivača, poljoprivrednika, pčelara... Dubravko Vukojević, predsjednik Udruge poljodjelaca ZHŽ-a, istaknuo je kako su poticaji već drugu godinu zaredom stigli u pravo vrijeme. Uime svih korisnika poticaja Vukojević je zahvalio Vladi Zapadnohercegovačke županije, a posebno ministrima gospodarstva i financija Dariju Sesaru i Toniju Kraljeviću što su poljoprivrednike stavili među prioritete.

Veći poticaji

Podsjetio je na činjenicu kako se u ovom razdoblju nabavlja sjeme za krumpir po kojem je Ljubuški poznat, ali i ostala sjemena i sadni materijali, zbog čega su poticaji stigli u pravo vrijeme. Vukojević se osvrnuo i na projekt izgradnje skladišno/distributivnog centra. “Trenutačno smo u fazi pribavljanja dozvola, očekujemo raspisivanje natječaja do kraja ove godine, a početak gradnje koncem siječnja 2019.”, objasnio je Vukojević.

Ministar financija Zapadnohercegovačke županije Toni Kraljević objašnjava kako je isplata poticaja u istoj godini za koju su namijenjena omogućena zahvaljujući stabilizaciji proračuna ZHŽ-a. Najavio je kako će Vlada Zapadnohercegovačke županije ubuduće, sukladno proračunskim mogućnostima, nastojati povećati stavku koja se odnosi na poticaje za poljoprivrednu proizvodnju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?