Podstanari u Njemačkoj mogli bi imati ove dodatne troškove u budućnosti

18.03.2023.
u 19:32

Plan obvezne obnove kuća koji je donijela Europska unija utječe samo na vlasnike kuća, nego i na podstanare.

Europski parlament izglasao je u utorak strože zahtjeve vezane za energetsku učinkovitost zgrada. To znači kako bi stambene zgrade do 2023. godine trebale postići najmanje razred energetske učinkovitosti „E“, a do 2033. godine razred energetske učinkovitosti „D“, piše Fenix-magazin.

To također ima utjecaja na milijune podstanara u Njemačkoj. Kako navode njemački mediji, podstanari bi mogli osjetiti svu snagu planova za restrukturiranje na svojim leđima.

“Ako se stanovi s lošom energetskom učinkovitošću više ne budu mogli iznajmljivati ​​u budućnosti, ponuda stanova bi se tada još više smanjila. U svakom slučaju, ponuda posebno jeftinih stanova će se smanjiti”, naveo je profesor ekonomije i stručnjak za nekretnine s Kölnskog instituta za ekonomska istraživanja za njemačke medije.

U prijevodu to znači kako bi podstanari morali ili platiti preuređenje stanova ili plaćati skuplji najam.

Radovi u stagnaciji

Zbog visokih troškova gradnje građevinska aktivnost već sada je u stagnaciji u Njemačkoj.

„Općenito, situacija za podstanare postaje sve teža. Već sada vidimo da je konkurencija za iznajmljivanje stanova velika zbog čega najam konstantno raste”, objašnjava stručnjak.

Stručnjak kaže kako podstanari mogu očekivati ​​daljnje povećanje cijena najma.

”S druge strane, bit će teško vlasnicima nekretnina s visokom potrošnjom energije”, kaže stručnjak i dodaje kako bi se vlasnici nekretnina u budućnosti morali baviti renoviranjem, a to košta.

Eto nekih od radova koje mogu očekivati vlasnici nekretnina:

Toplinska pumpa: Troškovi od 25.000 eura do 40.000 eura. Dodatno, troškovi za novo podno grijanje: 1000 eura/m2.

Solarna toplina: Od 6.500 eura za obiteljsku kuću (samo topla voda). Od 13.000 eura ako je podržano grijanje.

Solarni sustav: od 10.000 eura (s učinkom od 5 kWh), skladištenje: od 5.000 eura.

Krov: Kompletna izolacija od 500 eura/m².

Financijska propast

Za mnoge vlasnike neučinkovitih nekretnina to može značiti financijsku propast.

S obzirom na visoke troškove obnove i pad vrijednosti zgrada, stručnjak savjetuje: “Vlasnici koji imaju takve nekretnine trebali bi ih prodati. Ali, vjerojatno će postojati propisi o poteškoćama za vlasnike koji stanuju u obiteljskim kućama.”

Mnogi će napustiti Njemačku

Jan-Marco Luczak (47), glasnogovornik za stambenu politiku parlamentarne skupine Unije u Bundestagu, zabrinut je zbog planova za prisilnu obnovu i zabrane grijanja od strane Ministra gospodarstva.

Od 2024. godine mogu se ugrađivati ​​samo novi grijači koji proizvode toplinu iz “najmanje 65 posto obnovljivih izvora energije”. Od 2045. godine bit će potpuna zabrana svih grijanja na naftu i plin.

“Ljude u našoj zemlji dovoljno su uzdrmali inflacija, visoke kamate i energetska kriza, a sada su okovani obvezom zamjene starih grijača. Zaštita klime i prijelaz topline funkcionirat će samo ako ostanu pristupačni”, rekao je Luczak.

Luczak je uvjeren kako će “strogi zahtjevi mnoge ljude opteretiti i čak ih natjerati na prodaju nekretnine ili iseljavanje iz Njemačke.”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije