Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Počeo proces ovjere političkih subjekata za sudjelovanje na lokalnim izborima

12. srpnja 2020. u 15:46 0 komentara 35 prikaza
izbori

Središnje izborno povjerenstvo BiH počelo je danas proces ovjere političkih subjekata za sudjelovanje na lokalnim izborima u BiH zakazanim za nedjelju, 15. studenoga ove godine. 

Podneseno je ukupno 136 prijava političkih stranaka.

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je ovjerilo prijave za sudjelovanje na izborima za 43  političke stranke, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uvjete za ovjeru. Djelomično su ovjerene prijave za 82 političke stranke odnosno za izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uvjete. Šest političkih stranaka mora uskladiti naziv, koji će koristiti u izborne svrhe te izvršiti dopunu potpisa podrške, dok jedna politička stranka ima drugi nedostatak koji mora ukloniti.

Prijave četiri političke stranke su odbijene (zbog izrečene administrativne mjere uskraćivanja prava kandidiranja na izborima i nedostavljanja prijave u utvrđenom roku). Te političke stranke će imati pravo žalbe Žalbenom odjelu Suda BiH, u roku od dva dana od prijema odluke, priopćeno je iz SIP-a BiH.   

Kako se ističe, zbog nedostataka u prijavi (nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača, nedostaje pravosnažno rješenje iz sudskog registra ne starije od 60 dana i slično) ostale političke stranke kao i one čija je prijava djelomično ovjerena bit će obaviještene o nedostacima i ostavit će im se rok od dva dana da otklone nedostatke odnosno rok će im biti do utorka, 14. srpnja, do 16 sati.

SIP-u je podneseno ukupno 379 prijava neOvisnih kandidata za ovjeru učešća na lokalnim izborima 2020. godine. SIP je danas ovjerio prijave za 278 neOvisnih kandidata, koji u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uvjete, dok je za 93 neovisna kandidata ostavljen rok od dva dana od dana dobivanja obavještenja da otklone nedostatke u prijavi odnosno do 14. srpnja do 16 sati.

Danas je ovjereno 48 neovisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 16 neovisnih kandidata prijedloga grupe od 40 građana i dva neovisna kandidata prijedloge udruženja.

Za osam neovisnih kandidata utvrđene su nepravilnosti ili nedostaci te im je ostavljen rok do 14. srpnja do 16 sati da bi ispravili nedostatke odnosno nepravilnosti.  

Odbijeno je 19 prijava neovisnih kandidata, zbog neispunjavanja uvjeta za ovjeru.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.