program GAVI/COVAX

Počele isporuke cjepiva, BiH slijedi 108.000 doza

cjepivo astrazeneca
Hannibal Hanschke/DPA/Pixsell
05.03.2021.
u 08:20

Do kraja svibnja u BiH bi trebalo biti isporučeno 108 tisuća doza “AstraZeneca” cjepiva

Međunarodni program GAVI/COVAX prije nekoliko dana objavio je plan prve raspodjele cjepiva protiv koronavirusa za razdoblje od veljače do svibnja 2021. godine. U sklopu prve tranše bit će isporučeno 237 milijuna doza “AstraZeneca” cjepiva.

Iz GAVI-ja su za Avaz kazali da prije same isporuke mora biti ispunjeno nekoliko kriterija.

- Nacionalne regulatorne agencije za lijekove trebaju odobriti isporučena cjepiva, sporazumi o odšteti moraju biti potpisani (ovo uključuje sve sudionike koji sporazum potpisuju s proizvođačima), moraju postojati nacionalni planovi cijepljenja, kao i drugi logistički faktori poput izvozne i uvozne dozvole - naveli su.

Istaknuli su da je isporuka cjepiva putem GAVI/COVAX međunarodnog programa krenula prošli tjedan.

- Kada zemlja završi pripreme i ispuni kriterije, COVAX izdaje narudžbenice proizvođačima i brodovima te se doze isporučuju. To znači da se od prošlog tjedna isporuke za prvi krug podjele cjepiva odvijaju svakodnevno, neprekidno i u tranšama - navode iz GAVI-ja.

Prema ovom planu, do kraja svibnja u BiH bi trebalo biti isporučeno 108 tisuća doza “AstraZeneca” cjepiva. Također, navodi se da bi naša zemlja trebala dobiti i 23.400 doza “Pfizer” cjepiva.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Jero
Jero
09:13 05.03.2021.

Smješno !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije