sjednica

Počela redovna sjednica Predsjedništva BiH, ANP na dnevnom redu

20.08.2019.
u 11:33

Redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj bi trebalo biti razmatrano usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), dokumenta kojeg je zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) za BiH, počela je danas u Sarajevu s pola sata zakašnjenja zbog konzultacija članova Predsjedništva. 

Ovaj dokument ujedno postao je i kamen spoticanja između političkih lidera što je usporilo proces formiranja vlasti na državnoj razini nakon parlamentarnih izbora održanih u BiH u listopadu prošle godine.

Naime, politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju podržati taj dokument zbog Rezolucije o vojnoj neutralnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta kojeg je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Ovu redovnu sjednicu sazvao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je ranije najavio da, ako ovaj dokument ne bude prihvaćen i dostavljen u sjedište NATO-a, neće prihvatiti imenovanje za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Nakon ove sjednice trebala bi uslijediti i izvanredna sjednica Predsjedništva koju je zatražio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik s jednom točkom dnevnog reda - imenovanje novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD).

Ranije su lideri Stranke demokratske akcije (SDA), SNSD-a i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali dokument nazvan Principi formiranja vlasti prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnoj razini.

Usvajanje ANP-a traži SDA uvjetujući time podršku imenovanju Tegeltije za predsjedatelja Vijeća ministara.

Komentara 1

MI
Mirom
12:49 20.08.2019.

Nema sjednice.?...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije