Premijer RH

Plenković: Pred nama su novi ekonomski izazovi

plenković
Armin Durgut/PIXSELL
21.01.2022.
u 14:10

Premijer Andrej Plenković danas je u Zadarskoj županiji i na otoku Pagu gdje je sudjelovao na svečanosti dodjele oznake "Hrvatski otočni proizvod" za 2020. i 2021. godinu. 

- Pred nama su novi izazovi. Ekonomski izazovi dolaze jedan za drugim. Pitanje energenata, cijene energenata. 
Vlada će izaći s paketom mjera koji će voditi računa o tri segmenta, s osnovnim ciljem da ublažimo udar na građane i kućanstva globalnim rastom cijena energenata, prije svega plina, a onda i struje i to kroz mjere socijalnih transfera odnosno povećavanja naknada onima koji su socijalno ugroženi. To je danas naknada u iznosu od 200 kuna, vaučer koji dobiva 64.000 kućanstava u Hrvatskoj. On se može povećati i za to imamo predviđena sredstva - rekao je premijer i dodao: 

- Drugi je važna uloga Hrvatske elektroprivrede kao nacionalne kompanije koja u ovim okolnostima može iznijeti dio tereta ovih globalnih promjena koje utječu na cijene. Treći element su naravno svi mehanizmi i alati koje imamo kroz poreznu politiku, a to je prije svega smanjivanje stopa poreza na dodanu vrijednost kad je riječ o energentima. Na tome Vlada predano radi. Cilj je spriječiti udar na ekonomski i socijalni standard građana. Kao što smo održali radna mjesta u koroni, preko 700.000 ljudi je dobilo plaću od države preko svojih poslodavaca i 120.000 kompanija je ostalo na nogama tako ćemo i sada u ovom novom izazovu biti na pomoći našim građanima i spriječiti neugodniji položaj zbog rasta energenata - rekao je Plenković. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije