SJEDNICA VLADE

Plenković: Od ponedjeljka se otvaraju terase kafića, dopušteni treninzi u zatvorenom

25.02.2021.
u 12:34

Imamo nekoliko manjih žarišta. Ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni, ako se situacija pogorša mjere se uvijek mogu i pooštriti, kaže Plenković

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade predstavio je projekt prvog cjelovitog registra otoka i turističku kampanju 'Safe stay in Croatia'.

- Omogućit će svakome pristup informacijama o otocima. Investirali smo više od 100 milijuna kuna i potičemo koncept pametnih otoka i ulaganja - naglasio je Plenković pa se osvrnuo na situaciju s koronavirusom. 

- Naši su brojevi deset tjedana padali. U odnosu na prošli četvrtak, imamo neki porast. Ne zna se točno koji su uzorci. Je li to hladnoća, popuštanje mjera, neko šire popuštanje... Moramo održati veliki oprez. Mi smo uz Dansku zemlja s najmanjom incidencijom u EU. Na tom tragu dobro je da je smanjen broj hospitaliziranih - kazao je te dodao: 

- Stožer će sutra govoriti, a intencija je da se od 1. ožujka omogući rad na terasama i otvorenim prostorima. Smatramo da je to dobro, ali uz epidemiološke mjere. Omogućit će se održavanje treninga u zatvorenim prostorima. Tu će biti nekih specifičnosti s obzirom na kontakt sportove. Apeliram na sve da budemo oprezni, imamo nekoliko manjih žarišta. Ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni, ali mislim da je ovo mjera primjerena okolnostima. Ako se situacija pogorša mjere se uvijek mogu i pooštriti.

Ministar branitelja, Tomo Medved, izvijestio je o situaciji na potresom pogođenom području. 

- Stožer civilne zaštite nastavio je s radom. Radimo na osiguranju privremenog smještaja za stanovništvo. Postavili smo 1518 kontejnera i mobilnih kućica. Konkretno za Petrinju i naselja uz taj grad osigurali smo 533 kontejnera i 109 mobilnih kućica, 642 smještajna objekta. Kada je riječ o postupanju s oštećenim građevinama, predloženo je ukupno 406 objekata za uklanjanje - poručio je Medved te izvijestio da je voda na Banovini zdravstveno ispravna. 

Ministar zdravlja, Vili Beroš, izvijestio je kako imamo 544 nova slučaja koronavirusa u zadnja 24 sata, a udio zaraženih u testiranima je 8,46 posto. Na bolničkom liječenju je 790 osoba od kojih je 70 na respiratoru. Dosad je cijepljeno 135.756 ljudi. Prijavljen je 991 slučaj nuspojava na cijepljenje, ali sve u okviru očekivanja.

O proteklih godinu dana epidemije Beroš je kazao: 

- Odgovornim ponašanjem građana i mjerama osiguran je blagi rast zaraženih u prvom valu epidemije. Ranom reorganizacijom bolničkog sustava osigurana je neometanu liječničku skrb, posebno za vulnerabilne osobe. 

Premijer Plenković također se osvrnuo na godinu dana borbe s koronavirusom.  

- Poduzimali smo sve kako bismo zaštitili zdravlje naših sugrađana. Pravovremeno smo osigurali svu zaštitnu opremu, zahvaljujući dobrim odnosima s Kinom. Vodili smo računa i o hrvatskom gospodarstvu. Mjere za očuvanje radnih mjesta bile su vrlo izdašne - nikad nismo mislili da ćemo dati toliko novca za to. I uspjeli smo očuvati financijsku stabilnost - kazao je te dodao: 

- Žao nam je da smo nekima ograničili aktivnosti u ovom procesu. To nije neka naša volja, nego to rade sve vlade kako bi očuvale zdravlje. Pred nama je ubrzanje distribucije cjepiva na razini EU, da što brže procijepimo što više ljudi, posebno one najugroženije. Vjerujem da će i ovih 700.000 doza do kraja ožujka već biti snažna ograda od daljnjeg širenja epidemije. Hrvatska Vlada je na vrijeme rezervirala cjepiva, i više nego što je potrebno za svu populaciju iznad 18 godina. Imat ćemo prigodu dio cjepiva dati i drugim državama kako bismo im pomogli. Radi se na tome da EMA odobri cjepivo firme Johnson&Johnson. 

Kazao je i kako je gotovo 5500 ljudi preminulu od covida te izrazio sućut obiteljima. 

Govorilo se i o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa". Plenković je demantirao navode da 60 posto iznosa ide ministarstvima. O raspodjeli je govorio ministar financija Zdravko Marić. 

- Donirana sredstva raspodjeljuju se na Ured za obnovu. Koristit će se za obnovu i gradnju oštećenih i uništenih kuća. Sa jučerašnjim danom stoji da je na račun uplaćeno nešto više od 101 milijun kuna. Ovaj iznos i svaka sljedeća uplata će se usmjeravati prema Uredu za obnovu - rekao je Marić. 

Da će kompletno uplaćen novac ići isključivo u obnovu, nakon Marića potvrdio je i premijer Plenković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije