'Sustavni napadi'

Plenković: Neki akteri rade na demontaži Hrvatske

andrej plenković
Sanjin Strukic/PIXSELL
15.01.2022.
u 11:58

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualno stanje u zemlji u intervju za HRT povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanje Hrvatske.

Premijer smatra kako je ozračje u Hrvatsko pretjerano negativno i pesimistično.

- Nikad, osim prilikom uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije - stvari se ne doživljavaju kao dobre. To nije dobro, jer ako je takvo ozračje - svi stvari gledaju gore nego kakve jesu, kazao je.

Podsjetio je da je njegova Vlada podignula plaće. Svjestan je da to nije dovoljno te poručuje da Vlada čini sve da se na tome ne stane.

- Biti građanin nosi sa sobom prava i obveze. Dio građana ne koristi cjepivo koje je Vlada osigurala. To je apsurd. Moj kolega Maltežanin broji preko 90 posto procijepljenih. To je turistička zemlja i Maltežani žele da drugi znaju da su sigurni, dodao je. 

Osvrćući se na kritike zbog korupcije u državi, kazao je:

- Manje harange i učinkovitije pravosuđe, to je bit demokracije, kazao je Plenković podsjetivši na slučaj krivo optuženog Damira Polančeca. Kazao je kako su promijenjeni svi sistemski zakoni vezano za pravosuđe i svi oni u sebi imaju cilj jačanje sudaca, precizno definiran plan rada kako bi se smanjili rokovi. Međutim, dodao je - posla ima još, pravosuđe može biti bolje i učinkovitije.

Komentirajući izjave građana koji su otišli iz Hrvatske zbog nedovoljno izgrađenog društva i neefikasnih institucija, Plenković je kazao kako je njegovoj Vladi na prvom mjestu izgradnju društva i institucija.

- Paralelno imate aktere koji rade na demontaži države i svih institucija. Nakon Petrinje došlo je do orkestriranog napada i na Crveni križ. Unazad mjesec dana na tapeti su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH. Radi se o sustavnom napadu - oni idu 'salama taktikom' i režu 'feticu po feticu' svakih mjesec dana. Jedan je cilj ugroziti Schengen, a drugi 'europodručje', kazao je premijer. 

Upitan o negativnim demografskim trendovima, rekao je da se način života promijenio.

- U Koreji imate 0,8 djece u Nigeriji 5. Što su zemlje razvijenije imate manji prirodni prirast. Isto je i sa zemljama u našem okruženju - Bugarska, Litva, Latvija, (...) dok Skandinavija raste jako malo, kazao je Plenković. 

Napomenuo je i da će Vlada u idućoj godini uložiti više od milijardu kuna za poticanje povratka Hrvata koji žive i rade u inozemstvu, ali i preseljenja unutar zemlje.

- Premijer je kazao kako se ta mjera pokazala izuzetno uspješnom. Od onih koji su je iskoristili - 85 posto poslova koji su njome kreirani radi na tržišnim osnovama bez dotacija države. 

Komentara 1

MU
mursa85
15:54 17.01.2022.

Jaci je dr.aganov lobi u ZG od elegantnog cinovnika? Dr.agan bi da podijeli Bosnu sa balvanasima. Tom prilikom 80-kom gadjao bi cestu. A gospodin iz ureda bi stvarao Bosnu jednu normalnu drzavu a u toj drzavi imao bih saveznike bosnjake.ke. Dok druga strana mnogo obecava, sto ima izreka dok te vabim i medom te hranim. Bosnjaci gledaju lijevo i desno a odose pravo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?