Vlada FBiH

Plaće do 800 KM oslobođene poreza na dohodak, za ostale 13 posto

Foto: Fena
1/2
26.09.2019.
u 13:20

Osnovna novina u Zakonu o porezu na dohodak je što su prije postojale tri stope poreza i to nulta za plaće do 700 KM, 10 posto za plaće od 700 do 1.500 KM i 20 posto na plaće iznad 1.500 KM, sada će nulta stopa poreza na dohodak biti na plaće do 800 KM, a 13 posto na ostale plaće.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je na današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, kao i izmjene još tri važna zakonska rješenja i to o računovodstvu i reviziji, o doprinosima te o porezu na dohodak.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić nakon sjednice pojasnio je da su ključne stvari danas definirane kada je u pitanju jedna od točki iz Reformske agende a tiče se unapređenja poslovnog okružja, javlja Fena. 

Istaknuo je da se problem pojavio kod uvođenja "one stop shopa", ali danas je i to riješeno, tvrdi federalni premijer, usuglašavanje potrebnih zakona s odlukama Ustavnog suda.

Napomenuo je da je danas utvrđen Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca koji uređuje kriterije i postupak utvrđivanja reprezentativnosti, ovlaštenja, postupak preispitivanja utvrđene reprezentativnosti i druga pitanja značajna za ovaj postupak.

- Radi se o zakonu čije je donošenje predviđeno Zakonom o radu iz 2016. godine. Upravo reprezentativnost je važna tema ovih dana je donošenje ovog zakona put ka zatvaranju tog procesa - dodao je premijer.

Govoreći o današnjoj sjednici dopremijerka i ministrica finansije Jelka Milićević kazala je da će ova četiri važna zakona biti razmatrana na sjednici parlamenta i svi se tiču unapređenja poslovnog okruženja.

Kada su u pitanju zakoni o doprinosima i porezu na dohodak, ministrica kaže da se oni zapravo odnose na svakog stanovnika u Federaciji na određen način.

Rad na zakonima bio je dugotrajan, dodaje ministrica, jer je njihov cilj bio da se unaprijedi poslovno okruženje, rasteretiti gospodarstvenike, stvoriti preduvjete za veća zapošljavanja i sniženje troškova rada, ali istovremeno ne ugroziti proračunske fondove te umirovljenike i korisnike zdravstvene zaštite.

- Dvije godine smo pratili što se događa kod poslodavaca, korisnika i što se događa s javnim prihodima te smo utvrdili da imamo povećanje izravnih i neizravnih poreza najmanje sedam posto godišnje. To je stvorilo preduvjete za sniženje stope doprinosa na plaće - pojasnila je.

Osnovna novina u Zakonu o porezu na dohodak je što su prije postojale tri stope poreza i to nulta za plaće do 700 KM, 10 posto za plaće od 700 do 1.500 KM i 20 posto na plaće iznad 1.500 KM, sada će nulta stopa poreza na dohodak biti na plaće do 800 KM, a 13 posto na ostale plaće.

Kada su u pitanju porezni zakoni koji zahtijevaju primjenu od početka poreznog razdoblja, odnosno kalendarske godine, za početak njegove primjene utvrđen je rok 1. siječnja 2020. godine.

Na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade obratio se i dopremijer i ministar rada i socijalne politike koji je za  naglasio da donošenje Nacrta zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca predstavlja nastavak radne reforme.

Cilj je unaprijediti slobodno organiziranje sindikata i udruženja poslodavaca, omogućiti osnivanje saveza i udruženja te unaprijediti socijalni i ekonomski dijalog u cilju zaključenja kolektivnih ugovora.

Nacrt zakona je upućen u redovitu proceduru kako bi bila pribavljena mišljenja županijskih skupština te organiziran dodatni krug konzultacija sa socijalnim partnerima i svim drugim zainteresiranim udruženjima građana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?